Jennie Ahtola ny rektor i Tenala

Jennie Ahtola blir ny rektor i Höjdens skola i Tenala. Bild: VN-arkiv/Agneta Sjöblom

Pedagogie magister Jennie Ahtola har valts till rektor för Höjdens skola från den 1 januari 2018.

Tjänsten som rektor vid enhetsskolan Höjdens skola lediganslogs den 7 september i år efter att den mångåriga rektorn Martin Kevin sagt upp sig.

Tjänsten lockade tre sökande. Utöver nyvalde Jennie Ahtola sökte Viveca Mattsson och Jani Karlsson tjänsten.

– Alla tre var formellt behöriga, säger bildningsdirektör Robert Nyman som genom ett tjänstemannabeslut avgjorde rektorsvalet.

Jennie Ahtola bedömdes vara den lämpligaste kandidaten med bäst erfarenhet och bästa förutsättningarna för att sköta tjänsten.

"Inte aktivt på väg bort"

Jennie Ahtola jobbar för närvarande som rektor i Pojo kyrkoby skola och har trivts väldigt bra där.

– Jag kommer att sakna kollegerna, eleverna, naturen runt skolan ... jag var inte aktivt på väg bort men då tillfället gavs att söka en så pass lockande tjänst tog jag den, säger hon.

Enhetsskola lockade

Att Höjdens skola är en enhetsskola för elever i årskurserna 1 till 9 var en av de saker som påverkade Jennie Ahtola då hon valde söka tjänsten.

– Det är stadens enda svenska enhetsskola och hela den nya läroplanen är ju egentligen uppbyggd just så, utan väldigt tydliga skarvar mellan årskurserna, säger Jennie Ahtola.

Någon program- eller linjeförklaring vill hon inte gå ut med utan hon vill först av allt träffa sitt nya kollegium och höra vad de har för tankar och förväntningar.

En lösning för det framtida rektorskapet i Pojo kyrkby skola torde finnas inom kort, säger Jennie Ahtola.

Motkandidaten Jani Karlsson arbetar sedan början av år 2016 som verksamhetsledare för Houtskärs kyrkliga folkhögskola och är filosofie magister till sin utbildning. Viveca Mattsson å sin sida jobbar som lektor i Källhagens skola i Lojo sedan 2011.