Jazzpianist åker på skivturné på cykel

Kari Ikonen har inspirerats av mikrointervaller i arabisk musik. Bild: Tanja Ahola

Kari Ikonen har gett ut ett soloalbum och genomför nu sin skivturné på ett miljövänligt sätt: genom att cykla till konsertplatserna.

På lördag styr Kari Ikonen cykeln mot Hangö, där han ger en konsert.

– Det här är en festturné på många sätt. Det här är mitt första solopianoalbum under min trettioåriga musikerkarriär, och det är laddad med mycket känsla, förväntan och kreativ energi. Dessutom är min uppfinning, Maqiano-mikrostämningsverktyget, nu klart och jag har sökt patent på det. Det ska bli fantastiskt att få presentera det för publiken, säger Kari Ikonen.

Musiken som Ikonen presenterar har tagit intryck av den japanska koto-musiken och arabisk musik. Maqam-skalorna i arabisk musik har mikrointervaller, som Ikonen kan spela på flygel tack vara sin egen Maqiano-uppfinning. Repertoaren består av Ikonens kompositioner och improvisationer.

– En av mina favoritmålare, Vasili Kandinski, delade in sina verk i tre kategorier: impressioner, improvisationer och kompositioner. Improvisationer föds spontant och speglar direkt konstnärens själslandskap som ett uttryck för en inre känsla. Impressioner är också improvisationer men får sin inspiration av något utanför konstnären - till exempel naturen eller musik. Kompositioner startar också i konstnärens inre men uppstår medvetet, säger Ikonen och tillägger att beskrivningen passar precis in på musiken på hans skiva.

Kari Ikonen är en pianist och kompositör som samarbetat med bland annat UMO, Lee Konitzin, Louis Sclavis och Bob Moses. Han har turnerat i Sovjetunionen, Fjärran österns, Mellanöstern, Australien, USA och över trettio europeiska länder.

Festsalen i Hangö stadshus, lördagen den 10 oktober klockan 16.

Mer läsning