Jäntti räddade EIF när det blev 0–0

EIF och HIFK delade på poängen i Ekenäs efter att lördagens division 1-match i fotboll hade slutat 0–0. Resultatet var rättvist, även om HIFK skapade några riktigt vassa chanser som EIF-målvakten Jonathan Jäntti räddade.

– Som helhet spelar vi stabilt, men det är klart att Jänttis räddningar var viktiga för oss, sade EIF-tränaren Gabriel Garcia Xatart efteråt.

Det oavgjorda resultatet betyder att EIF fortsätter utan förlust i serien. Samtidigt har dock EIF haft bara mäktat med en seger så här långt.

Inför lördagens match hade EIF spelat tre oavgjorda matcher på raken och framför allt målskyttet hade vållat problem. I anfallsväg har laget mäktat med tre fullträffar och två av dem kom i samma match. Samtidigt har EIF endast släppt in två mål den här säsongen och hållit nollan i fyra matcher av fem.

– Vi jobbar mycket med anfallet och försöker hitta alternativ där, sade Gabriel Garcia Xatart.

– Vi är täta i försvaret och jobbar bra tillsammans. I anfallet finns det förstås saker att jobba med, sade backen Viktor Limnell.

IFK kunde inte spräcka EIF:s nolla

Men defensivt lider EIF ingen nöd och inte heller HIFK kunde spräcka EIF-nollan. Trots det fortsätter IFK i serieledning i fortbollens division 1.

– Båda lagen hade sina lägen, men vi hade kanske litet mera av dem, sade IFK:s Jarkko Lähdenmäki efteråt.

– Det var en tät match, EIF försvarade kompakt och det är svårt att öppna deras defensiv, sade också tränaren Teemu Kankkunen.

Få lägen

Mot HIFK hade båda lagen svårt att på allvar bryta genom och till exempel gjorde EIF-målvakten Jonathan Jäntti sin första räddning efter en dryg timme. Vid några tillfällen trissade också EIF på i närheten av motståndarnas straffområde, men trots olika varianter resulterade det inte i öppna målchanser.

Det var först i slutet av matchen HIK kom åt att skapa de farliga målchanserna. Då hade man å andra sidan tre riktigt vassa sådana, men Jäntti i EIF-målet räddade alla och såg till att matchen slutade 0–0.

– Vi hade våra chanser, men 0–0 speglade nog matchbilden ganska rättvist, sade Kankkunen.

Stor publik

Matchen lockade också en stor publik till Ekenäs. På plats fanns 1 295 åskådare vilket är rekord för EIF i division 1-sammanhang.

– Det var en fin inramning, sade Garcia Xatart.

– Det var fint att spela här, det var en bra stämning och man märker att här finns ett stort intresse för EIF. Fotbollen är viktig här, sade Teemu Kankkunen som tog en paus i sin repetitionsövning för att medverka vid matchen.

– Ett stort tack går till försvarsmakten, det var fint att man förstod problematiken här, sade Kankkunen som hade permission fram till klockan 22 på lördag kväll.

Serieledning

I och med segern fortsätter HIFK i serieledning, ett poäng före FF Jaro. I nästa match möter man JJK som haft en tuff inledning på säsongen,

– Det blir en helt annorlunda typ av match, sade Teemu Kankkunen.

För EIF har säsongen inletts stabilt. Med sju poäng på fem matcher parkerar man i tabellens mittskikt inför nästa omgångs bortamatch mot Jaro.

– Den matchen har vi ännu inte hunnit tänka på, men vi börjar nu, sade Gabriel Garcia Xatart.

EIF-HIFK 0–0

EIF: Jonathan Jäntti; Viktor Limnell, Chakib Hocine, Ulrich Meleke, Ville Sevón; Riku Selander, Jacob Bushue, Atte Sihvonen; Akseli Ollila (62. Hans-Emil Honkasalo), Etchu Tabe, Johan Estlander (80. Hanson Boakai)