Jan Hagman, 40 år ung, tillbaka i SIF

Tillbaka. Jan Hagman, 40 år ung, återvände till Sjundeå IF;s herrlag. Bild: Thomas Sundström

Förra veckans måndag fyllde han 40 år. I torsdags återvände Jan Hagman till Sjundeå IF:s herrlag i FM-ligan i handboll.

– Det var en slump att det skedde just nu. Men det har varit tal om det redan en tid och med tanke på SIF:s skadesituation och dylikt var läget rätt nu, sade Jan Hagman på torsdag kväll.

Då hade han gjort sin första match för säsongen då SIF förlorade mot Grankulla IFK i cupen. Hagman fick gott om speltid och stod för fyra mål, varav två på straff. Han är i fysiskt mycket gott skick.

– Jag har tränat bra på egen hand. Det gör jag i och för sig alltid, det har inte haft något med en eventuell comeback att göra. Jag tycker om att träna och mår bra av det.

– Men det är klart att jag är litet efter ännu i själva spelet, det tar sin tid att komma in i laget igen.

Viktig roll

Faktum är också att SIF ändrat mycket jämfört med förra säsongen. Med både Ian Martin och Theo Westerlund i andra lag och Ardo Puna långtidsskadad är backbesättningen helt ny. Då dessutom nyförvärven, esterna Ott Varik och Sten Maasalu ännu inte är helt inkörda finns det en hel del att göra.

– Jag tror nog att det blir ganska bra ännu. De nya esterna är duktiga och när sedan Ardo kommer med igen vet vi alla vad han kan tillföra, säger Jan Hagman.

Själv bidrar Jan Hagman med rutin och inställning och lär få en stor roll. Även om han är mest känd som ytter spelade han mot GrIFK långa stunder som speluppläggare.

– Jag hoppas kunna bidra med ledarskap och rutin, det behövs med tanke på att många i laget är unga och nya.

Äldst i ligan

Rutin finns det minsann att gott om. Hagman har en lång spelarkarriär bakom sig med spel i Finland och Sverige, där han också fungerat som spelande tränare, samt varit tränare både för det finländska damlandslaget och för SIF:s damer i FM-serien.

Nu är Hagman med sina 40 år äldst i ligan. Närmast kommer två år yngre HIFK-duon Tom Lindström och Johannes Bargum som är ligans övriga 70-talister.

– Inte vet jag om det här är mitt sista år heller. Jag tänker inte i de banorna, utan spelar så länge det är roligt och jag kan. Ett stort tack går också till min fru som sköter familjens markservice och på det sättet möjliggör den här satsningen, säger Jan Hagman.

Född 1977: Jan Hagman, SIF.

Född 1979: Tom Lindström, HIFK, Johannes Bargum, HIFK.

Född 1980: Jan Stolt, GrIFK, Johan Svahn, GrIFK, Henric Berndtson, PIF.

Född 1981: Valdar Noodla, Dicken.

Född 1982: Viktor Kovalenko, Cocks, Axel Holmberg, HIK.

Född 1983: Robin Karlsson, BK-46, Andreas Rönnberg, BK-46, Bojan Zupanjac, Cocks, Teemu Hertola, Dicken, Fredrik Karlsson, HIK.

Mer läsning