Nygrundat pris till teater Taimines grundare: "Det är jätteroligt att få priset innan jag är 85"

Prisad. CG Wentzel (t.v.), här i pjäsen Skolans kung tillsammans med Oskar Silén, har fått ett nygrundat teaterpris. Bild: Lina Enlund

Carl Gustaf Wentzel, grundaren till teater Taimine, är den första mottagaren av teaterpriset Skillnaden. Priset tilldelas en person som gjort en skillnad på det svenska scenkonstfältet i Finland.

Enligt prismotiveringen levererar teater Taimines föreställningar genomgående både kvalitet och kvantitet. Carl Gustaf Wentzel har "i mötet med hundratusentals barn och unga gjort en verklig skillnad. Han drivs av en handfast idealism och utför storverk i det tysta varje dag".

Carl Gustaf Wentzel grundade Teater Taimine år 2002. Han har oförtrutet sedan dess fört ut nyskriven finlandssvensk dramatik till daghem och skolor i hela landet.

– Jag känner mig givetvis jättehedrad och glad. Det som gör mig extra glad är att arbetet för barn och unga lyfts fram. Det sker på gräsrotsnivå och under radarn men det är jätteviktigt och jag ser vad det leder till varje dag.

– Det är också jätteroligt att få priset innan jag är 85. Då kan också barnen relatera till det och ser att "men den där snubben var ju här nyligen".

Priset delades ut av Svenska Teaterns stipendie- och fördelningsnämnd i måndags. Prissumman är 10 000 euro.

– Alla bidrag och priser, stora som små, är betydelsefulla. Jag tar inget för givet.

Själv närvarade Wentzel inte vid prisutdelningen eftersom han är på turné med teater Taimine. Taimine turnérar i daghem, lågstadier, högstadier och gymnasier. Teamet producerar nyskriven finlandssvensk dramatik för barn och unga som lever i den finländska verkligheten. Taimine vill värna om de ungas perspektiv i en allt mer krävande och komplicerad värld. Med ett direkt tilltal och en repertoar som består av aktuella teman har Taimine uppträtt främst i Finland men också i övriga Norden. Teatern består av professionella yrkesutövare och spelar för 45 000 åskådare årligen.

Mer läsning