"Jag är barnsligt glad över den här chansen"

Komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg är en av de åtta skådespelarna i MTV3:s tv-program Putous. Bild: Lina Enlund

Den finlandssvenska komikern och skådespelaren Christoffer Strandberg ska vara en av skådespelarna i ett av Finlands största humorprogram Putous. – Det här är stort för min karriär och det är också en chans att profilera mig för den finska publiken som jag är okänd för.

Tv-programmet Putous är MTV3:s största humorprogram med miljoner tittare. Åtta skådespelare är med i årets program, där alla skådespelarna har en egen karaktär eller komisk figur som de spelar. En efter en faller skådespelarna ut och efter åtta veckor koras en vinnare.

– Jag är barnsligt glad över den här chansen. Det känns som en utmaning som jag saknat i några år, att få ta humorn och komiken till nästa nivå. Nervös är jag också då det är något helt nytt för en ny publik, säger Christoffer Strandberg.

Handplockad till programmet

Strandberg blev handplockad till programmet redan i fjol. Yellow Films som producerar Putous kontaktade honom och frågade om han vill medverka som gästprogramledare i ett annat tv-program. Efter inspelningarna blev han kallad på en provspelning.

– Det sades inte att provspelningen var för Putous men det förstod jag från första början. I vintras ringde de sedan upp mig och frågade om jag kunde och ville vara med. Jag visste direkt att det här är något jag måste göra, ingen skillnad vad det skulle kosta.

Strandberg tror att han är den första finlandssvenska profilen i programmet. Han har redan en tid velat jobba mer på finska men han tänker ändå inte försöka gömma att han är svenskspråkig.

– Det finns en massa humor att hämta i svenskan, tvåspråkighet och översättningar. Jag är inte helt säker hur jag kommer att använda mig av det i programmet. Samtidigt vill jag inte representera alla finlandssvenskar. Jag är min egen person, that's it.

Svenskfinlands Strandberg blir känd

Med tanke på karriären anser Strandberg att deltagandet i programmet är ett klokt beslut. Han har tre år jobbat på Svenska Yle och Extrem och vill nu satsa mer på skådespelandet.

– Någon kanske tycker att jag säljer min själ till djävulen och är okonstnärlig, men det bryr jag mig faktiskt inte om. Det här är en jätterolig utmaning och en ära att få vara del av ett sådant här gäng med skådespelare som jag beundrar.

I höst medverkar Strandberg också i musikalen Kinky Boots på Helsingfors stadsteater. Tidtabellerna har inte vållat några problem.

I tisdags då skådespelarna för Putous avslöjades var medieuppbådet stort. Då Strandberg nyligen fyllt år har han blivit överöst av gratulationer.

– Jag är genuint tagen och lycklig över att åldras, Kinky Boots och Putous. Det här är också en försmak av att man nu blir en offentlig person på ett annat sätt. I Svenskfinland kan folk komma och säga "Morjens, morjens, sidu är det Strandberg?". Men det kommer vara en mycket större cirkus kring det här programmet än jag någonsin tidigare upplevt.

Tv-programmet Putous tionde säsong börjar den 20 oktober. Det visas på MTV3 lördagar klockan 19.30.

Profil

Namn: Christoffer Strandberg.

Ålder: 29.

Yrke: Komiker och skådespelare.

Bor: Född och bor i Sjundeå.

Studier: Teaterhögskolan i Helsingfors.

Karriär: Är känd bland annat för sina imitationer av Tarja Halonen, Elisabeth Rehn, drottning Silvia, Arja Saijonmaa, Alexander Stubb och Jörn Donner. Har satt upp flera föreställningar för Teater Viirus i Helsingfors. 2012 och 2013 uppträdde han med enmansshowerna Skamlöst och Stjärnfall runtom i Svenskfinland. 2017 spelade han i Lilla Teaterns revy Det ordnar sig, Sapiens.… Sedan 2015 fram tills nu har han jobbat för Yle Extrem som radioprogramledare och gjort innehåll för sociala medier.

Mer läsning