Ivrig jakt i parken efter kontroller

Full fart. Tilde Lindstedt och Isabelle Malmberg från Seminarieskolan trivdes i Skepparträdgården. Bild: Lina Enlund

Det var full fart i Skepparträdgården i Ekenäs på onsdagen. Skolelever fick testa på orientering och gensvaret var gott.

– Det här var roligt, och inte så svårt. Vi visste nog var vi var, säger 8-åriga Isabelle Malmberg och 7-åriga Tilde Lindstedt från klass 1 B i Seminarieskolan.

De hade då kommit i mål efter att ha gått igenom en labyrint på gräsmattan med kontroller. Med sig hade de alla sina 15 klasskamrater.

– Jag tycker att det här en bra och rolig idé. Nu får vi en första kontakt med orientering och efter det här forsätter skoldagen normalt – eller så normalt som det nu är den här tiden på tiden i skolan med en vecka kvar till sommarlovet, sade läraren Anna Avellan.

– Det här var nog bättre än en vanlig lektion, slog också flickorna fast efter viss tvekan.

Världsomfattande

Seminarieskolans elever var inte på något sätt unika på onsdagen, snarare tvärtom. Den internationella orienteringsdagen – World Orienteering Day – är en dag där barn, unga och vuxna från hela världen har möjlighet att bekanta sig med orientering och pröva på orientering lokalt.

– Det här ju ett sätt att visa upp sporten, sade Kristian Forsell från den lokala orienteringsföreningen OK Raseborg som stod för arrangemangen i Ekenäs.

Evenemanget ordnas för andra gången i Finland, men det var premiär för OK Raseborg. Över huvud taget var det finlandssvenska intresset stort då 13 FSO-föreningar hade olika arrangemang på sina orter.

– I fjol visste vi faktiskt inte om det och över huvud taget var det finländska deltagandet ganska blygsamt. Men när den här möjligheten dök upp i år kände vi att vi definitivt vill vara med om detta och det har tagits väl emot, sade Kristian Forsell.

– Det är ju frivilligt, men åtminstone i vår klass kom alla med, sade Anna Avellan.

Labyrint

Målsättningen med dagen var att sprida kunskap och öka synligheten om orientering. I Ekenäs bestod programmet av den labyrintformade banan i Skepparträdgården på förmiddagen, medan man på eftermiddagen hade samma orientering i Västerby.

Man erbjöd också en möjlighet till kulturorientering i staden. Där kunde till exempel klasserna gå runt i centrum och bekanta sig med sevärdheter.

– Det är ett intressant samarbete med staden, konstaterade Kristian Forsell.

– Nu är det främst lågstadieskolorna som deltar eftersom till exempel i Ekenäs högstadieskola råkade ha annat program. Men med facit på hand var det kanske en liten lättnad, eftersom intresset var mycket större än vad vi hade trott, sade Forsell.

Totalt väntades cirka 300 elever till Skepparträdgården, medan 120 var anmälda till eftermiddagens program i Västerby. På kvällen arrangerade OK Raseborg dessutom en öppen orienteringsträning med tre banor där, samt möjlighet till cykelorientering.

Orienteringsdagen

World Orienteering Day arrangerades på onsdagen runtom i världen.

År 2016 räknades 250 000 deltagare in från 81 olika länder.

I år var målet 500 000 deltagare.

I Finland ordnades evenemanget av 13 finlandssvenska föreningar, bl.a. OK Raseborg, OK Trian, Kimito SF och OK 77.