Isen smälter, männen skriver

Det finns ingen orsak att oroa sig för denna lilla uppvärmning!

Med de orden fastslog en insändarskribent i HBL i veckan att vi gott kan ta det isigt när det gäller förändringarna i klimatet, som enligt debattören inte är oroväckande. Mannen önskar också att klimatdiskussionen skulle basera sig på fakta.

I samma dags tidning ingick även en insändare av en av de mer aktiva klimatskeptikerna i spalterna, en man som nu en längre tid manat till lugn då ljudnivån höjts i klimatdebatten. Det finns ytterligare några som förser oss med liknande budskap.

Samtidigt hör vi merparten av klimatforskarna basunera ut att vår livsstil med alla sina utsläpp håller på att få uppvärmningen av vårt klot att skena i väg.

FN:s klimatpanel har tryckt på alarmknappen.

Vi läser och ser rapporter om att polarisarna smälter, att havsvattennivån riskerar att stiga kraftigt samt att värme, torka och vindar kan få jordbruket att krascha på olika håll i världen.

Parallellt sitter några medelålders personer och skriver insändare om att läget är lugnt. Det är smått fascinerande.

Själv har jag gått en enkel och slapp väg när det gäller klimatalarmet. Jag har läst endast (några) kortare miljörapporter och i stället nöjt mig med att lyssna på dem som jag tror utgör en majoritet bland klimatforskarna. Jag räknar också med att de här personerna varken är korrumperade eller en del av en enda stor komplott.

Jag vet inte i hur hög grad jag är beredd att drastiskt ändra på min livsstil, men sannolikt och förhoppningsvis tvingas jag och alla andra snart ta ställning även till den saken.

Min logik är enkel: Även om den samlade miljöexpertisen faktiskt skulle ha fel, kan det knappast vara till skada att börja bete sig mer klimatsmart.

Men om de har fel som tror att människan inte på ett avgörande sätt bidrar till ett försämrat klimat, då ligger vi risigt till ifall vi inte gör något.

Niclas Erlin Reporter

Mer läsning