Investeringsbedragare som ringer från utländska nummer har kommit åt fem miljoner euro i Finland

Finländare har förlorat nästan fem miljoner euro på bedrägerierna som polisen känner till. Bild: SPT / Linnea de la Chapelle

Polisen har nu fått in över 100 polisanmälningar om investeringsbedrägerier som har koppling till samtal från utlandet, meddelar Centralkriminalpolisen. I de fall som polisen känner till har finländare blivit lurade på nästan fem miljoner euro under ett drygt år.

Vanligen har det första samtalet kommit från ett nummer som börjar på +44, Storbritanniens riktnummer, och bedrägeriet har ofta fortsatt per e-post. Bedragarna erbjuder investeringstjänster och har först fått offret att betala några hundra euro. Till synes snabba vinster har lockat offret att investera allt större summor.

Läs också: Han blåstes på 85 000 euro efter online-placering

– En del av offren har till och med tagit lån för att kunna investera, vilket kan innebära bekymmer för längre tider, säger Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen i pressmeddelandet.

En del av offren har också installerat fjärråtkomstprogram på sin dator, vilket har gett förövarna möjligheten att följa med transaktioner och göra betalningar i stället för offret.

Läs också: Så här blir du lurad av bluffsajterna