Interaktiv musik på Ingåfestival

Två noviser och en veteran. Verksamhetsledare Kristina Grönqvist och styrelseordförande Leif Nystén arrangerar Musik vid havet för första gången. Konstnärliga ledaren Nonna Knuuttila har varit med i tio år. Bild: Mira Strandberg

Publiken är delaktig på ett helt nytt sätt på årets Musik vid havet, som bjuder på allsång och interaktiv konsert för hela familjen.

Både allsången och den interaktiva konserten äger rum lördagen den 17 juni och har musikern Johanna Almark-Mannila som drivande kraft. Under allsången vid Wilhelmsdal sjungs gamla traditionella folkvisor och barnsånger som Almark-Mannila har forskat i och samlat på sin nyaste skiva.

– Det är första gången vi har allsång på Musik vid havet. En del av sångerna är så gamla att Johanna undrade om vi borde kopiera noter för att folk ska kunna sjunga med. Men vi får se om publiken kan dem, säger Nonna Knuuttila, konstnärlig ledare för Musik vid havet.

Lördagens allsång åtföljs av årets barnvänliga konsert på Walhalla under rubriken Vågor, vindar, Vivaldi, som också är namnet på Almark-Mannilas nya skiva. Här utlovas en chans för barn att pröva på att spela violin.

– På sin skiva spelar Johanna Almark-Mannila barockstycken som hon kombinerar med tonvärldar av fri improvisation. Under konserten får också publiken delta i verket, så det blir en interaktiv konsert, säger Knuuttila.

Finskt och finlandssvenskt

I år är en av de största förändringarna att festivalen inleds redan på torsdag, i stället för på fredag. De hemkonserter som startar festivalen är också en ny idé. Konserten på Fagervik gård såldes slut på nolltid men till konserten på Hinders och Gammelgård finns det ännu biljetter att få.

– Idén med hemkonserter kom egentligen från våra musiker. Efter att ha bott här med oss i några år under festivalerna sade de att de gärna skulle vilja spela i dessa fantastiska miljöer. Man blir själv så hemmablind, säger Hilkka Olkinuora, som är medlem i festivalens styrelse.

Finlands 100-årsjubileum till ära är en stor del av repertoaren finländsk. Också många finlandssvenska kompositörer finns med – bland andra Selim Palmgren, Bernhard Crusell och Einar Englund.

Bra för festivaler

Det som gör Musik vid havet speciell bland festivaler är enligt Nonna Knuuttila kombinationen av artister i världsklass och den lokala stämningen.

– Ingå är en liten ort men passar ypperligt för en festival. Här finns många fina konsertplatser och härliga människor som ställer upp.

– Ingå är ett otrolig fint kultursamfund med ett fantastiskt gäng frivilliga, säger Hilkka Olkinuora.

De frivilliga består av ett 40-tal personer som hjälper till med allt från att dekorera kyrkan till att sälja biljetter.

– Utan de frivilliga skulle det inte bli någon festival, säger Knuuttila.

På årets festival medverkar Helsingfors kammarkör, pianisten Kirill Kozlovski, klarinettisten Isaac Rodriguez, altviolinisten David Quiggle, violinisten Maija Linkola, cellisten Tomas Nuñez-Garcés, organisten Marianne Gustafsson Burgmann och musikerna Kaarle Mannila och Henrik Wikström. Vid fredagens öppningskonsert läser Kjell Westö stycken ur sina verk.

– Jag ville ha en finlandssvensk författare med, och Westös verk behandlar historien. Det är ett bra sätt för oss att få med en historisk vinkling, eftersom vårt tema är Finlands 100-årsjubileum, säger Knuuttila.

– I och med hans nya bok som utkommer i höst har han också funderat mycket på vår självständighet, säger Olkinuora.

Ordnas 15.6–18.6 i Ingå.

Konsertplatser är Fagervik gård (slutsåld), Hinders gård, Gammelgården, Ingå kyrka, Walhalla i Barösund och Taborkyrkan.

På söndag klockan 13.15 har publiken möjlighet att träffa artisterna och ställa frågor till dem före avslutningskonserten i kyrkan.

Mer läsning