Innehållsfattig men spelmässigt svårslagen fightingpärla

Ultimate Showdown är i dagsläget en digital PlayStation 4-exklusivitet, men även spelbart på PlayStation 5 via bakåtkompatibilitet. Bild: Sega Bild: Bild: SEGA

SEGA:s slagsmålsklassiker håller fortfarande fanan högt i denna nyversion.

Eftersom spel i regel utannonseras med enorm framförhållning kommer ett undantag som Virtua Fighter: Ultimate Showdown lite som en blixt från klar himmel, med en utannonsering bara knappa veckan före premiären.

Uppfriskande – för omväxlings skull.

Som titeln avslöjar bygger spelet på arkadversionen Showdown men i en kraftigt uppdaterad form. Ultimate Showdown är den mest ambitiösa upplagan hittills sedan arkadhallsdebuten 2006, såtillvida att man rentav återuppbyggt alla slagkämpar och arenor från grunden med helt ny grafik. Det är visserligen inget häpnadsväckande lyft som serveras, i synnerhet inte på basmodellen av PS4, men tillför helt klart presentationen en modernare touch.

Spelmässigt är saker och ting sig lika, om än något förfinat jämfört med föregående konsolupplaga tack vare att det baseras på en senare arkadversion. Mekaniken är fortfarande förstklassig och håller fanan högt i konkurrensen.

Men det ska sägas att spelet på övriga fronter, i synnerhet innehållsmässigt, inte är så "Ultimate" som titeln låter påskina. Bortom mindre relevant krimskrams såsom alternativa utstyrslar och gränssnitt är det en avskalad historia som ställt jämte genrekollegor som Tekken, Soul Calibur och Mortal Kombat erbjuder minimalt med sysselsättning bortom de sedvanliga 1 mot 1-matcherna hemma i soffan eller online.

Kanske är måhända namnvalet "Ultimate" lite klumpigt och vilseledande således, men bedömt utefter dess spelmässiga förmåga snackar vi fortfarande fighting av rang.

Format: Playstation 4. Åldersgräns: 16. Betyg: HHHII