Inget gemensamt läger för landslaget – damerna samlas i Sverige och i Finland

Ellen Voutilainen hör till nyckelspelarna i det finländska landslaget i VM-kvalet i vinter. Bild: Alexander Wagner

Förberedelserna inför VM-kvalet blir minst sagt annorlunda för det finländska damlandslaget i handboll. Halva laget håller träningsläger i Sverige medan den andra halvan laddar upp i Finland.

Coronaviruspandemin ställer till det för handbollslandslagets förberedelser inför det kommande VM-kvalet.

Landslaget ska spela VM-kval i Turkiet i början av december då Finland tillsammans med värdnationen och Portugal. De två främsta laget i kvalgruppen avancerar till följande kvalfas.

Det finländska landslaget skulle enligt planerna samlas för läger i september-oktober och de planerna håller förbundet delvis fast vid. Laget kommer att samlas men inte på ett utan på två ställen.

Coronaviruspandemin och reserestriktionerna ställer till det för laget till den grad att de spelare som till vardags spelar i Sverige samlas i Kristianstad under landslagstränare Tomas Westerlunds ledning medan de spelare som spelar klubblagshandboll i Finland samlas i Kisakallio i Lojo under Ken Sirenius och Vanja Radic ledning.

"Vi har kommit fram till den här lösningen då vi hörde att karantänsbestämmelserna fortfarande är i kraft och vi vill hålla läger och vi inte vill flytta på tidpunkten", säger Westerlund i förbundets pressmeddelande.

"Nästa gång vi träffas är det sedan kvaldags – om kvalturneringen kan genomföras som planerat".

Att sköta uppladdningen på två orter och utan att hela laget kan samlas och träna ihop är förstås långt i från optimalt. Det gäller för tränarna Westerlund, Sirenius och Radic att hålla tät kontakt, se till att signalerna och beskeden är samma på båda orterna och att alla spelare är medvetna om vad som förväntas och vad som är det viktigaste inför kvalet.

I Sverige samlas nio landslagsspelare som kommer att träna både internt och tillsammans med Kristianstads lag. I Kisakallio samlas 16 spelare – bland dem landslagsdebutanterna Stella Bruncrona, Linnea Harms och Petra Gostowski.

Spelarna som spelar klubblagshandboll i Sverige och som deltar i lägret i Kristianstad kan vara mer eller mindre säkra på sina platser i kvaltruppen medan en del av spelarna som deltar i lägret i Finland främst är med för att lära sig och få erfarenhet av landslaget med tanke på framtiden.

Fokus för lägren kommer att ligga på det taktiska och Westerlund och Sirenius ska se till att samtliga spelare får samma direktiv och kunskap oberoende av vilket läger de deltar i.

"Det taktiska är i det här skedet det absolut viktigaste", säger Westerlund.

"Det är förstås ingen idealsituation med två skilda läger men vi ska försöka hitta bästa tänkbara lösning i den här utmanande situationen", säger Sirenius i pressmeddelandet.

Landslagstränaren Tomas Westerlund har tagit ut 25 spelare till läger i Kristianstad och Kisakallio i Lojo 30.9–3.10.

Kristianstad:

Målvakter: Linnea Back OV Helsingborg, Wilhelmina Wolff IFK Örebro.

Utespelare: Emma Aarnio VästeråsIrsta, Nicolina Fredriksson, Lotta Kulju Boden Handboll, Ellen Norrgrann Nacka HK, Annika Näräkkä Tyresö, Ellen Voutilainen Skuru IK, Malin Wilén Tyresö.

Tränare: Tomas Westerlund.

Kisakallio:

Målvakter: Stella Bruncrona SIF, Roosa Niemi HIFK, Kira Itkonen Dicken.

Utespelare: Ingrid Degerth KyIF, Jessika Gammals Dicken, Petra Gostowski HIFK, Erica Gustafsson SIF, Linnea Harms GrIFK, Malena Heikkinen Dicken, Johanna Hilli GrIFK, Ella Holopainen HIFK, Jessi Laasio KyIF, Anna Lindholm Dicken, Annina Nyholm HIFK, Emilia Valkamo Dicken, Ida Väyrynen HIFK.

Tränare: Ken Sirenius, Vanja Radic.

Mer läsning