Inget FSO-mästerskap i år, OK Raseborgs arrangemang flyttar

Dags igen. OK Raseborg arrangerade FSO-mästerskapen 2012 i Tenala, med Jörgen Wickholm från Sibbo-Vargarna i en av huvudrollerna. Om tre år står OK Raseborg FSOM-värd igen. Bild: Ebba Håkans

Det blir inget FSO-mästerskap i orientering i sommar. Mästerskapen som skulle arrangeras i början av augusti på Åland flyttas till nästa sommar på grund av coronapandemin. Det påverkar också kommande mästerskap – Ok Raseborg står därmed som FSOM-värd år 2023 i stället för 2022 som planerat.

Finlands Svenska Orienteringsförbund, FSO meddelade på tisdagen att årets upplaga av de finlandssvenska orienteringsmästerskapen ställs in. Mästerskapen, som enligt planerna skulle arrangeras 7–9 augusti på Åland, skjuts fram till sommaren 2021.

Publikevenemang på över 500 personer är förbjudna i Finland fram till 31 juli och det finns inga garantier för att restriktionerna skulle lättas efter det. Ett FSO-mästerskap samlar cirka 800 personer vilket gör tävlingarna omöjliga att genomföra under rådande restriktioner.

– I dagsläget finns det ingenting som garanterar att en publiktillställning av FSOM:s karaktär skulle tillåtas i början av augusti, enbart en vecka efter att rådande begränsningsperiod tagit slut, konstaterar Wilhelm Stenbacka, grenchef för FSO i ett pressmeddelande.

Ett mästerskap på Åland hade krävt många långa resor med bil, buss, tåg och båt samt inkvartering. Det hade ökat risken för att coronaviruset smittas och sprids.

– Det är på vårt gemensamma ansvar att prioritera hälsa och säkerhet samt agera ansvarsfullt. I dagsläget ser det inte förnuftigt ut att ordna ett evenemang där hundratals personer åker från fastlandet till Åland över en intensiv helg med hård tävling och omfattande umgänge. FSOM är hela finlandssvenska orienteringens gemensamma höjdpunkt, ett stympat eller begränsat mästerskap skall inte ordnas, säger Stenbacka.

Ett år framåt för OK Raseborg

FSO-mästerskapen nästa år kommer att arrangeras av IF Åland 6–8 augusti. Kommande mästerskap flyttas samtidigt framåt med ett år vilket får sina konsekvenser. IF Femman, som skulle ha arrangerat mästerskapen nästa år, tar över 2022, medan IF Raseborg – som hade fått mästerskapen 2022 tilldelade – flyttar fram till 2023.

– Så är det. Vi har vetat om att det lutar mot detta och nu är det bekräftat. Så nu vet vi vad vi har att jobba efter, säger Kristian Forsell, ordförande för OK Raseborg.

Enligt planerna skall FSO-mästerskapen 2023 arrangeras i Ingå.

– Det arbetet fortsätter, förmodligen utan någon större dramatik. Däremot får vi se vad som händer innan det, nästa år kan bli ganska arbetskrävande. Eventuellt har vi då tre olika tävlingsarrangemang. I så fall går sedan 2022 förmodligen åt att ladda upp batterierna inför FSO-mästerskapen, förutspår Forsell.

Mer läsning