Inget åtal mot Karisläraren

Häradsåklagaren Jenni Louhenperä-Kivinen har beslutat om åtalseftergift i fallet med en lärare vid Karjaan yhteiskoulu (bilden) som misstänktes för sexuella trakasserier riktade mot elever. Bild: VN-arkiv/Johanna lemström

Det blir inget åtal mot Karjaan yhteiskoulus gymnastik- och hälsokunskapslärare som misstänktes för sexuella trakasserier och sexuellt utnyttjande av barn. Det har häradsåklagaren Jenni Louhenperä-Kivinen vid Västra Nylands tingsrätt beslutat.

Det väcks inget åtal mot läraren i Karjaan yhteiskoulu som misstänktes för sexuellt utnyttjande av barn, sexuella trakasserier och för brott mot tjänsteplikt.

Häradsåklagaren Jenni Louhenperä-Kivinen har inte funnit bevis eller sannolika skäl för någon av brottsbenämningarna. Därför fattade hon beslutet att inte väcka åtal.

Beslutet fattades förra veckans torsdag och är delvis hemligstämplat eftersom en del av de målsägande var under 16 år då de påstådda händelserna ska ha ägt rum.

Ur motiveringarna till beslutet att inte väcka åtal framgår att de flesta saker läraren misstänktes för baserades på rykten och hörsägen. 26 elever och en lärare har förhörts för polisens förundersökning. Också motiveringarna till beslutet att inte väcka åtal är delvis hemligstämplade.

Fallet började nystas upp efter att elever berättat för en annan lärare om gymnastiklärarens beteende. Därefter ordnades ett tillfälle i skolan där 25 elever fick svara på frågor om de blivit utsatta för sexuella trakasserier eller osakligt bemötande av gymnastikläraren.

Av de 26 som förhördes har sju elever berättat att själva upplevt eller iakttagit osakligt beteende. Åklagaren ansåg dock att inget av dessa fall uppfyller kriterierna för brott.

Vad händer nu, hur agerar staden då häradsåklagaren beslutat att inte väcka åtal, bildningsdirektör Tina Nordman?

– Staden har ännu inte fått någon dokumentation i fallet från tingsrätten. Vi väntar på det och först då vi fått det funderar vi på hur vi ska agera.

Kan läraren återgå i tjänst då häradsåklagaren säger att det inte finns bevis nog för ett åtal?

– Vi måste se på det med arbetsgivarögon, svarar Tina Nordman.

På frågan om läraren kommer att få ekonomisk ersättning för tiden han varit avstängd svarar bildningsdirektören att han självklart har rätt till det om han varit avstängd utan orsak.

Tidningen Etelä-Uusimaa var först med nyheten om häradsåklagarens beslut.

Mer läsning