Ingen skadades i branden på Kvinnokliniken – föderskor hänvisas nu till andra sjukhus

Nyfödda barn evakuerades från Kvinnokliniken. Bild: Mostphotos

På söndagskvällen började det brinna på Kvinnokliniken i Helsingfors. Omkring 70 familjer, däribland nyfödda barn evakuerades och flyttades till det nya barnsjukhuset.

– För tillfället är läget lugnt. Branden är släckt och nu på morgonen börjar man gå igenom avdelningarna för att avgöra rökskadornas omfattning. Nya rapporter kommer säkert på förmiddagen, säger Pontus Molander, avdelningsläkare vid Kvinnokliniken i Helsingfors, på måndagsmorgonen.

De fem avdelningar ovanför soprummet på första våningen där det brann är fortfarande helt eller delvis ur bruk. Patienter som söker sig till Kvinnokliniken hänvisas nu till andra sjukhus. Endast riskfyllda förlossningar och brådskande gynekologiska operationer sköts på Kvinnokliniken på måndag. Bland annat planerade kejsarsnitt och en del gynekologiska operationer har ställts in och skjutits upp. Patienterna är informerade om ändringarna.

Branden påverkar vården på Kvinnokliniken men personalen har fortfarande möjlighet att ta emot brådskande patienter. En del operationer kommer däremot att skjutas upp under början av veckan.

Alla familjer som var i förlossningssalarna då branden bröt ut fick föda på Kvinnoklinken. Resten skickades till andra sjukhus som hör till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Föderskor kan vara lugna

De flesta skickades till Jorvs sjukhus som är det största i närheten medan andra skickades till Hyvinge och Lojo.

– Nu måste vi analysera situationen och se hur många vi kan ta emot. Avdelningarna dit man får komma efter förlossningen verkar ha skadats mest.

Det finns andra avdelningar som eventuellt kan användas i stället för de rökskadade. På fjärde våningen finns till exempel en mindre enhet som också utrymdes.

– Jag var där på natten och tittade och det verkar som om den inte skulle ha fått så omfattande rökskador. Men allt det här måste kontrolleras. Vi vet säkert redan mer senare i dag.

De som är i startgroparna för att åka i väg för att föda kan vara lugna, enligt Molander. Allt sköts som vanligt.

– När man ska föda ska man ringa innan man åker i väg till sjukhuset. Samma gäller nu. Man kanske hänvisas till något annat ställe än man tänkt sig men allt fungerar som vanligt.

Ingen dramatik

Larmet gick klockan 18.38 på söndagen. Branden uppstod i ett soprum på första våningen och rök spred sig längs med sopnedkastet till patientavdelningarna ovanför soprummet.

Enligt Molander var nattens händelser allt annat än dramatiska. Allt gick lugnt till och evakueringen sköttes bra.

– Personalen på avdelningarna började genast evakuera avdelningarna. De tog ut alla på innergården Som tur råkade det just då inte regna och det var varmt. Vi fick snabbt andra utrymmen så att alla kom in igen.

Föderskor, deras partner och barn från avdelningarna 52 och 61 flyttades först till det nya barnsjukhusets evakueringsutrymme och därifrån till avdelningar på sjukhuset och till hotellet Familjeboet intill. Fyra familjer har redan skickats hem.

På avdelningen 42 vårdas gravida kvinnor som är i behov av sjukhusvård. De flyttades också till det nya barnsjukhuset.

Föderskor som var i förlossningssalarna på fjärde våningen flyttades till andra förlossningssalar och kvinnor som vårdas för kvinnosjukdomar på avdelning 30 flyttades till andra sidan av avdelningen. På de andra avdelningarna på Kvinnokliniken fortsätter vården som vanligt.

Orsaken fortfarande oklar

Enligt Pontus Molander är det för tidigt att säga när avdelningarna kan användas igen men målet är att ta emot föderskor som vanligt redan under de närmaste dagarna.

– Skadorna från själva branden verkar inte vara så stora. Vad som krävs för att rengöra avdelningarna från all rök är avgörande. Vad rengöringen innebär i praktiken är svårt att säga.

Polisen utreder orsaken till branden. De misstänker för tillfället inget brott.

– De som utreder orsaken är först nu på väg till sjukhuset. I det här skedet vet vi ännu inte något om orsaken, säger Saara Asmundela, kriminalkommissarie vid polisinrättningen i Helsingfors i ett pressmeddelande vid niotiden på måndagsmorgonen.

12.8.2019 klockan 11.21: Artikeln uppdaterad med antalet evakuerade och om polisutredningen.

Mer läsning