Ingen gillar gnäll i lokala grupper

Holger Wickström, Karins Svahnström och Synnöve Mansikkaniemi efterlyser fler finskspråkiga och fler unga medlemmar till gruppen "Jonej, sa Karisbon" på Facebook. Bild: Kristoffer Nöjd

I Facebook-gruppen "Jonej, sa Karisbon" diskuterar personer med en relation till Karis allt mellan himmel och jord. Men under administratörernas vakande öga.

– Vi har höga kvalitetsmål. I våra direktiv står det att alla inlägg ska ha en meningsfull relation till Karis, antingen till orten eller till begreppet, säger Holger Wickström.

Han grundade gruppen tillsammans med Karin Svahnström och Synnöve Mansikkaniemi i början av 2015. De tre fungerar också som gruppens administratörer. Johan Lönnberg fullbordar kvartetten.

– Vi sitter inte och läser allt men vi ser när något går överstyr. Men medlemmarna tar också tag i saker själva. Egenkontrollen har blivit ganska bra.

Man vill främja en positiv anda i gruppen.

– Vi tar bort allt gnäll och skäll. Om man vill klaga över en gropig väg är det bättre att gå till kommunen direkt, säger Svahnström.

Personliga påhopp raderas också. All ska känna sig trygga i gruppen. Man vill också undvika diskussioner om lokal partipolitik.

– Sådana urartar alltid och skapar ansträngda relationer. Men man får förstås ge beröm om man tycker något beslut har positiva följder.

Strama tyglar

Som flitiga Facebook-användare har de tre Karisborna märkt att personer med häftiga åsikter oftast inte skriver på sina egna sidor utan på ställen där de får synlighet.

– Personligen kan jag inte förstå att man med eget namn och egen bild går ut med till exempel rasistiska kommentarer, säger Svahnström.

– Det är kaffekoppsdiskussionerna som återspeglas på nätet, säger Mansikkaniemi.

– Folk inser inte att de skriver i offentliga grupper och att vem som helst kan se vad de skriver. Man verkar inte heller inse att en text kan uppfattas på olika sätt, säger Svahnström.

Wikström tycker det råder en vulgär uppfattning om yttrandefriheten.

– Vi försöker förklara att det här är en seriös grupp där man inte kan skriva vad som helst. Om det inte går tar vi bort personen ur medlemsregistret. I det långa loppet trivs alla bättre med det. Diskussionen på sociala medier är som en vild häst; om man inte håller tyglarna strama rymmer den.

Ett visitkort för orten

Administratörerna ser också gruppen som ett visitkort för orten.

– Det är inte bara vi här i Karis som läser och följer med vad det sker i gruppen. Det finns medlemmar i USA, Australien och i flera europeiska länder. Vi har uteslutit personer som inte kan behärska sig just med tanke på det.

Man försöker hålla en seriös och förhållandevis stram linje eftersom man tycker det är synd om godbitar försvinner för snabbt i flödet på grund av inlägg som inte har lika mycket mervärde.

– Blommor och moln finns i Australien också.

Ibland måste man upplysa medlemmarna om bildpolitiken.

– Man måste kolla upp vem som äger rättigheterna till bilderna så man inte publicerar dem olovligt.

Om man i Ekenäsgrupperna har en fäbless för bilder av Knipan ur alla olika håll, är Pumpviken Karisgruppens motsvarande motiv även om det blivit lite lugnare på den fronten.

– Bilder på bortsprungna katter, förrymda hundar och stulna cyklar får man gärna publicera, säger Svahnström.

– Men tjafs som bilder på vad man ätit till lunch tar vi bort. Å andra sidan favoriserar vi sådana inlägg som är till kunskapsmässig nytta för sådana som bor i Karis, har bott i Karis eller ska flytta hit. Gruppen är ju ett sätt för oss att försöka hitta ortens själ och anda. Vi har fått många tips och ledtrådar om stationsområdets historia. Det har varit väldigt nyttigt för oss.

Mindre motstånd

"Jonej, sa Karisbon" har på ett drygt år samlat 3 664 medlemmar. Man är till och med större än sin föregångare i Ekenäs, "Du vet att du är från Ekenäs Finland om du ...", som har 3 464 medlemmar.

– Grupper av det här slaget dök upp, den ena efter den andra och det fanns beställning på en sådan i Karis. Det vällde in medlemmar. När jag kom hem från Johan Lönnberg efter att vi hade grundat gruppen hade vi redan fått 400 förfrågningar.

Att intresset varit så stort kan ha med ett slags omvänd generationsväxling att göra.

– De stora årskullarna, 60-plussarna, har kommit in i Facebook-åldern. Vi har kommit över den motvilja vi först kände mot Facebook. Och vi har en massa minnen som vi gärna delar med oss av.

Det verkar också finnas ett behov av att återknyta kontakter.

– Det var en enorm utflyttning från Karis till Sverige på 50- och 60-talet. Därför har gruppen en massa medlemmar i Sverige. Många får kontakt med personer de inte talat med på 30–40 år.

För att åstadkomma en mer heltäckande och mer aktuell bild av Karis efterlyser man fler finskspråkiga medlemmar men också fler unga.

– Det skulle vara roligt för oss som bor här men också för andra att se vad ungdomarna i Karis har för sig i dag. Därför skulle vi gärna se fler bilder från till exempel skejtparken eller från mopedpojkarna ute på stan.

Kontakt med rötterna

Gruppen "Du vet att du är från Ekenäs Finland om du ..." skapades av Susan Pitkänen redan 2012. Pitkänen är född i Ekenäs men har bott så gott som hela sitt liv i Sverige.

– Jag är med i en motsvarande grupp i Köping där jag bodde tills jag var 17 år men jag kunde inte riktigt relatera till den. Jag har ju mitt i Ekenäs och kände att det behövdes en grupp för oss alla som har rötter i Ekenäs. Det är kul att se bilder och annat från Ekenäs för alla som flyttat därifrån. Sidan visar också lite om vad som händer i Ekenäs, så att man hänger med. Kontakten med rötterna är jätteviktig för mig.

Pitkänen får nya medlemsförfrågningar dagligen och är inte direkt förvånad att gruppen blivit så stor.

– I början var det lite trögt. Men jag tror det var Jenny Winsten som började lägga ut en massa foton och uppmanade andra att göra lika. Sedan flöt det på.

Pitkänen upplever inte att osakliga inlägg, extrema åsikter eller personliga påhopp skulle vara ett utbrett problem.

– Jag har fått några anmälningar på inlägg som jag sedan tagit bort. Jag har också blockerat några användare. Men i stort så flyter det på. Vi har en till administratör i Jenny Winsten nu. Det är bra om jag inte har tid att hålla koll på gruppen.

De vanligaste inläggen är bilder men på sistone har det också varit lite diskussion och en del klagomål om Norra hamnen, torget och mopedkörande ungdomar.

– Man får stoppa gnället i tid. Nu är det positiv anda som gäller.

Du vet att du är från Ekenäs Finland om du ... – offentlig grupp, grundad 2012, 3 486 medlemmar.

Jonej, sa Karisbon – offentlig grupp, grundad 2015, 3 664 medlemmar.

Hangöbo / Hankolainen – offentlig grupp, grundad 2014, 2 660 medlemmar.

Ingå – Inkoo – sluten grupp, 1 309 medlemmar.

Skriv kort och koncist och sakligt. Tänk på att ditt inlägg ska bidra med något nytt eller föra diskussionen framåt. Upprepa inte tidigare inlägg.

Håll dig till saken och motivera din ståndpunkt. Gå inte till personangrepp.

Sprid inte rykten och publicera inte bilder eller uppgifter som kan kränka andra personers integritet, privatliv och människovärde.

Uppmana aldrig till våld eller brottsliga handlingar.

Formulera dig gärna elegant. Svordomar, könsord och hatretorik tillåts inte. Inte heller är det snyggt att skrika, det vill säga använda enbart versaler. Vinnlägg dig om rättskrivningen och ett gott språk överlag. Läs och kolla igenom din kommentar innan du publicerar den. Kom ihåg att lagt ord ligger.

Källa: KSF Media, Brandbastion

Mer läsning