Ingen coronauppdatering på lördagen – fördröjning i THL:s system

Enligt lördagens siffror har 63,3 procent av alla finländare över 12 år fullföljt sin coronavaccinering. Bild: SPT

Inga nya coronafall har konstaterats under det senaste dygnet, visar Institutet för hälsa och välfärds statistik på lördagen. Siffran är tyvärr felaktig och beror på en fördröjning i systemet, meddelar Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid institutet.

Den dagliga uppdateringen av nya konstaterade coronafall uteblir på lördagen. Orsaken är en fördröjning i Institutet för hälsa och välfärds (THL) statistik.

Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid institutet, säger att de nya smittfallen uppdateras på söndag.

På lördagen visar institutets coronakarta noll nya fall, och enligt Yrttiaho har vi tyvärr inte kommit så långt i bekämpningen av viruset.

– Det egentliga antalet är sannolikt större, säger Yrttiaho.

I fredags rapporterades till exempel 490 nya fall. Då hade sammanlagt 7 826 smittfall registrerats under de senaste två veckorna.

Enligt Yrttiaho uppstod en liknande situation förra veckan. Då rapporterades också en mycket lägre siffra än den verkliga. Felet orsakades även då av en fördröjning i institutets system.

Vaccinationstäckningen

Institutet för hälsa och välfärds statistik för vaccinationens framsteg har däremot uppdaterats i vanlig ordning.

Enligt lördagens siffror har 63,3 procent av alla finländare över 12 år fullföljt sin vaccinering och fått två vaccindoser medan 82,7 procent av målgruppen har fått en vaccindos.

Sett till hela befolkningen har 55,7 procent fått två doser och 72,8 procent en dos.

Statsminister Sanna Marins (SDP) regering har ställt som mål att avveckla alla restriktioner efter att minst 80 procent av alla finländare över 12 år har fått bägge vaccindoser mot coronaviruset.