Ingåmanskap får pris för räddningar

Frivilliga. Hannu Saarelma, Wiktor Mangström och Juha-Matti Kahila får ta emot utmärkelsen Årets sjöräddare i dag. Bild: Matti Eräluoto

Årets sjöräddare kommer från Ingå. Manskapet på räddningsbåten Fagerö skötte elva uppdrag under midsommarhelgen, en tiondel av alla uppdrag som sjöräddningssällskapets enheter utförde.

– Det var en ovanligt livlig midsommar för vår del. Vanligtvis har vi kring fyra uppdrag under en midsommarhelg, säger Juha-Matti Kahila från föreningen Ingå sjöräddare.

Han var den som basade för midsommarhelgens patrullering som befälhavare i tjänst under hela helgen.

– Vi var aktivt ute till sjöss och hade planerat vår rutt noga. Vi råkade vara på rätt ställe i rätt tid.

Uppdragen fördelade sig på flera dagar så att två utfördes på torsdagskvällen, fyra på midsommaraftonen på fredagen, ett på midsommardagen och fyra under söndagens returtrafik. Det mest krävande uppdraget var att flytta en person som brutit benen från en ö till vård och att ge första hjälpen åt en hjärtinfarktpatient. De nio övriga uppdragen var hjälpuppdrag av olika slag. I de flesta fallen var orsaken ett tekniskt fel på en båt.

– I och med att uppdragen fördelades på flera dagar så blev det inte bråttom. Men visst fanns det också gånger då vi just hade hunnit tillbaka till hamnen och tankat då vi blev kallade till följande uppdrag, säger Kahila.

Patrullerar hela sommaren

Utöver honom bestod manskapet av Hannu Saarelma, Matti Eräluoto, Tommi Grönholm, Wiktor Mangström, Fanny Mangström och Tony Saarelma i skift. De hör till tiotalet frivilliga som patrullerar i Ingå skärgård under så gott som alla sommarveckoslut.

– Vi strävar efter att ha båten ute varje veckoslut under sommaren, med betoning på fredag och söndag, säger Kahila.

Tidigare hade Ingå sjöräddare så många aktiva att de kunde ha jour i skift men nu är Kahila den enda befälhavaren i föreningen och jourar hela säsongen.

– Vi utbildar folk hela tiden men intresset att bli befälhavare är inte så stort. Det är ett stort ansvar, säger han.

Själv har han varit aktiv inom sjöräddningsverksamheten sedan 1998, hela tiden i Ingå.

– Jag har det i blodet då jag varit med så länge. För mig är den bästa belöningen att få hjälpa människor, men det är klart att utmärkelser känns bra och motiverar dem som är aktiva, säger han.

Föreningen välkomnar nya medlemmar som har intresse av sjöräddningsuppdrag.

Tusentals får hjälp

Årets sjöräddare utses av sjöräddningssällskapet. Utmärkelsen tillfaller en medlemsförening eller medlemmar i en medlemsförening som har utmärkt sig i praktiska räddningsuppdrag eller märkbart har främjat och stött sällskapets verksamhet. Utmärkelsen har delats ut sedan 1992 för att uppmuntra frivilliga sjöräddare.

– I praktiken har de som belönats utfört något speciellt krävande räddningsuppdrag, där människor har varit i fara. Eller så har de, som i Ingåfallet, på kort tid utfört en betydande mängd uppdrag, av vilka en del har varit mycket krävande, säger sjöräddningssällskapets informationschef Sadri Wirzenius.

Manskapet belönas i dag med en sjöräddarpokal och förtjänsttecken.

Alla som fungerar på fartyg inom sjöräddningssällskapet är frivilliga som jobbar utan lön för sitt arbete. I fjol utförde frivilliga sjöräddare närmare 1 500 räddnings- och hjälpuppdrag på finska vatten. Över 3 000 personer och över 1 250 båtar fick hjälp.