Ingådagen blir längre och yngre

Feststämning. Susann Sonntag, Sam Sonntag och Simon Sid står för en del av festivalstämningen vid årets Ingådag. Bild: Mira Strandberg

En mopokavalkad, en upplevelsepark för barn och ett festivalområde hör till nyheterna när jubilerande Ingådagen får ett ansiktslyft.

Den första juli ordnas en uppdaterad version av Ingådagen för att fira 50-årsjubileet av den folkkära festen.

– Startskottet gick 1967 då marthorna ordnade en jubileumsutställning och marknad vid Kyrkfjärdens skola. Några år senare användes namnet Ingådagen för första gången, säger kultur- och kursplanerare Regina Ekblom.

Under många år har Ingådagen sett likadan ut men i år blir det förnyelser. Antalet platser för försäljning ökar och föreningstorget flyttar till gräsplanen invid kommungården. På andra sidan ån, intill Wilhelmsdal, ordnas en park för barn.

– Det blir en upplevelsepark för barn och familjer med teater, workshops, ponnyridning, hoppborg och en fotutställning som gjorts av unga från Kyrkfjärdens skola, säger Karolina Grop, praktikant vid Ingå kommun.

Festivalområde för trivsel

På andra sidan ån, på gräsmattan mellan kommungården, ungdomsgården och hälsostationen, inrättas ett festivalområde där det förutom försäljnings- och föreningsstånd också bjuds på program.

– Vi hoppas att folk kommer hit och stannar kvar, sitter och njuter på gräsmattan och kanske äter en picknick. På förmiddagen blir det oldies and goldies – ett potpurri av band och andra som varit med på Ingådagen tidigare. Programledare är vår egen professor Bluffo, säger Ekblom.

Eftermiddagen är vikt för ungdomar. Mellan klockan 14 och 16 uppträder bland annat Sam Zimon, alltså Sam Sonntag och Simon Sid, som också fungerar som konferencierer för ungdomsdelen av Ingådagen.

– Vi kommer båda härifrån så det var lätt att tacka ja, säger Sid.

– Jag har ju sett mamma uppträda här några gånger på Ingådagen, och för några år sedan uppträdde jag själv här med ett rockband jag hade då, säger Sonntag.

Förutom Sam Zimon uppträder rapbandet Jag och gitarristen Staffan Wassholm. Dessutom ordnas en kavalkad med mopeder och motorcyklar i slutet av dagen – bara alla tillstånd ordnar sig.

– Den idén kom egentligen då en mamma på Facebook skrev att hennes son var så intresserad av mopeder och undrade om någon kunde komma och visa sin moped för honom. Alla mopokillar i trakten dök upp. Det klagas ofta på att det körs så mycket moped i Ingå men vi tänkte omfamna det i stället för att gnälla, säger Ingås informatör Benjamin Lundin.

Viktig för ekonomin

Susann Sonntag är med också i år och har goda minnen från Ingådagen.

– Det är nog en upplevelse att där plötsligt står flera tusen och lyssnar på en. Annars är Ingå så lugnt och tyst, säger hon.

Ingådagen har under åren lockat allt mellan 6 000 och 10 000 besökare.

– Det har varit lite stillsammare de senaste två åren, men jag tror att de här förnyelserna väcker intresset på nytt, säger Ekblom.

Enligt Ekblom och Lundin är Ingådagen en viktig samlande kraft i bygden.

– Visst är det viktigt för sammanhållningen med sådana här tillställningar. Det är först på senare år som en vi-känsla har börjat formas i Ingå, säger Lundin.

– Det är också en jättestor grej för våra kaféer, restauranger och affärer, också utanför kyrkbyn. Ingådagen samlar så mycket folk att det trycker ut folk till regionen också. Dagen har stor ekonomisk betydelse för företagen, kommunen och våra föreningar. En stor del av deras inkomster kommer från Ingådagen, säger Ekblom.

Mer läsning