Ingå får en extra kvällsbuss

Fortsätter. Kvällsbussen från Helsingfors till Kyrkslätt fortsätter till Ingå. Starten från Kyrkslätt går klockan 22.30. Bild: VN-arkiv/Jenny Paajes

Kommunen betalar för en förlängning av busslinjen Helsingfors-Kyrkslätt så att den åker ända till Ingå. Det beslutade kommunstyrelsen i går kväll.

Beslutet innebär samtidigt att kommunen inte går in för att återuppliva Ingå station och satsa på tågtrafiken. Detta fick Soile Gustafsson (SDP) att lämna in avvikande åsikt till beslutet, eftersom hon också ville se att tågalternativet blir verklighet.

Förutom den extra kvällsbussen beslutade styrelsen också att kommunen utreder möjligheten att börja använda anropstaxi från Kyrkslätts tågstation så att den kunde startas senast vid årsskiftet på rutter där kollektivtrafiken behöver kompletteras.

Alternativet att haka på de extra tågturer som Raseborg och Sjundeå har fattat beslut om skulle vara dyrt för Ingå. Kostnaderna beräknas till 119 000 euro per år, delvis på grund av att kommunen skulle vara tvungen att betala 23 000 euro för upprätthållandet av Ingå station, som VR har lagt ner.

Mer läsning