Imponerande lågbudgetäventyr i pestens Europa

FÄNGSLANDE YTTRE. Inramningen imponerar med omsorgsfullt utsmyckade miljöer och stämningsfullt ljud. Röstskådespelet varierar men är överlag habilt. Bild: Privat

Fängslande berättelse med vissa upprepningssymptom.

A Plague Tale: Innocence

Format: PlayStation 4, Xbox One, PC

Åldersgräns: 18

Betyg: 3/5

A Plague Tale visar på vikten av olika budgetsegment och hur en mindre utvecklare och utgivare med hjälp av modern teknik och list kan leverera en upplevelse som, trots begränsningarna, känns övertygande dyr och gedigen.

Det handlingsdrivna äventyret följer syskonparet Amicia och Hugo, som tvingats på flykt i ett pesthärjat Frankrike. Genom att placera spelet i en kontext präglad lika mycket av personlig tragedi som farsotens mer allmänna konsekvenser, rullas effektivt en jordnära historia upp genomsyrad av mänsklig nerv. Premissen är delvis verklighetsförankrad, men tar sig samtidigt fiktiva friheter för att göra saker och ting lite mer rafflande.

Primärt är det ett smygspel, där man dold av skuggor, natur eller annat – beroende på miljön – verkar i det fördolda. Konfrontationer undviks men kan ändå hanteras via praktiska verktyg om en fiendevakt skulle upptäcka en. Det dominerande hotet att förhålla sig till är annars råttsvärmarna som väller fram i tid och otid. Här gäller det att försöka lyckas mota bort och kringgå de smittbärande gnagarna, vilket skapar en del intressanta pusselmoment. Blotta åsynen av tusentals råttor som trängs på bildskärmen liknar ingenting annat.

Jag gillar A Plague Tale; dess bräckliga skönhet, suggestiva atmosfär och sympatiska karaktärer. Det är bara variationsbristen i spelmomenten och dramaturgin som håller det tillbaka lite – att jag hinner tröttna så smått längs vägen.

Men för alla som gillar narrativa spelupplevelser är det för bra för att ignoreras.

Alexander Ekelund

Mer läsning