IIF och EIF spelade bra fotboll i Vasa

Ingåklubben IIF Fotboll deltog i juniorfotbollsturneringen Wasa Cup. Där blev laget tredje i klassen pojkar födda 2001, efter en bra serie matcher. Också Ekenäs IF:s P04–lag var på plats, de slutade femma.

IIF inledde nu sin Wasa Cup, genom att förlora med 1–0 mot Vasa IFK. Laget förlorade också den andra matchen, nu blev lettiska JDFS Alberts för svåra med 2–0.

– VIFK gjorde segermålet sent och mot Alberts var det överlag en jämn matchbild, säger lagets tränare Jyrki Määttä.

Laget tog sin första seger under den andra turneringsdagen när Tammerforsklubben TaPa föll med 1–0. Ingåkillarna klarade ändå inte av att bygga på trenden, utan förlorade den sista gruppspelsmatchen mot SalPa från Salo med 2–1. Det betydde att IIF slutade fjärde i gruppen och fick därmed spela om placeringarna 3–5.

Det avgjordes genom att IIF, TaPa och JDFS Alberts spelade ett nytt gruppspel, där man gjorde upp om slutplaceringarna. IIF tog först revansch på TaPa med 5–1 och besegrade sedan Alberts med 1–0 och slutade alltså tredje.

– Vårt mål var att bättra på fjolårets femte placering och det klarade vi av. På samma gång var nivån högre än för ett år sedan, säger Määttä.

Den stora orsaken till att det gick bra, säger han var attityden.

– I placeringsmatcherna flyttade vi också om lite spelare och det fungerade. Men det var också två bra matcher av oss, mot TaPa avgjorde vi snabbt och mot Alberts var det igen en jämn kamp.

EIF blev femma

I gruppspelet stötte Ekenäs IF inte nu på några större problem och gick vidare efter att ha besegrat VIFK City med 3–1 och Ajax Sarkkiranta P02–04 från Kempele med klara 7–0.

– Det var bra spelat av killarna. Matchen mot Ajax var kanske inte den hårdaste och ingen får ut någonting av att spela när resultatet blir så här. Mot VIFK var det relativt jämnt, men slutligen gick vi ganska enkelt vidare från gruppen, EIF–tränaren Mikael Claesson.

I slutspelet inledde man med att besegra FS Metta från Lettland med 1–0. Men i kvartsfinalen blev VIFK Vikinga för svåra med 3–0.

– En plats bland de åtta bästa var bra och hade vi kommit förbi kvarten, tror jag vi kunde ha slagits om bronset, säger Claesson.

EIF fick nu i stället fokusera på placeringsmatcherna och i den föra besegrade man Pallo Iirot Keltainen från Rauma med 4–3 efter straffar. I matchen om femteplatsen, besegrade man Ilmolaklubben IK med 3–1 och slutade därmed på en femte plats.

– Nivån var hård, men på det stora hela får vi väl säga att turneringen var lyckad, säger Claesson.

Vidare berättar han att laget nu tagit en liten paus och fokuserar på seriespelet som fortsätter i början av augusti.

– Det blir inte någon till turnering i sommar utan det får räcka med seriematcherna.

IIF var sjunde

I klassen P06, deltog IIF med ytterligare ett lag. De gick genom gruppspelet utan förlust, efter att ha vunnit över Vasaföreningen FC Kiisto med 8–1, över Malax IF med 3–0 och spelat oavgjort 1–1 mot FC KoMu från Korsholm.

I den första slutspelsmatchen blev sedan FC Levadia från Estland för svåra med 2–0. Efter det förlorade man en placeringsmatch mot KJS från Högfors med 1–0. I matchen om placeringarna sju eller åtta, vann IIF över VIFK med 4–1 och slutade alltså sjunde.