Idrottsparken i Karis blir drömfabrik för en kväll

Lotta Larinen, Julia Salmela, Tamás Gruborovics och Paula Vilkama vill se fint väder och mycket folk i idrottsparken i Karis på onsdag. Bild: Lina Enlund

Idén är att alla raseborgare ska ha kunna hitta en lämplig hobby åt sig. Och då måste man få veta vilka föreningar det finns. Långt ifrån alla är speciellt synliga.

Detta kunde ungdomsledare Tamás Gruborovics konstatera när han började rekrytera föreningar till evenemanget Drömmar i rörelse som arrangeras i Karis på onsdag.

– Det svåraste har varit att hitta och få kontakt med alla föreningar. Jag stötte på information som inte var uppdaterad sedan 2002.

Gruborovics ingår i den arbetsgrupp som sedan årsskiftet med eskalerande takt jobbat med evenemanget. De övriga i den avdelningsöverskridande gruppen är idrottsinstruktör Julia Salmela, uppsökande ungdomsarbetare Lotta Larinen och invandrarkoordinator Paula Vilkama.

Man undrade om man ens skulle lyckas locka med tio föreningar. Men när tidpunkten var fastslagen och konceptet klart var föreningarna med på noterna.

– Nu är vi uppe i 43 deltagande föreningar, säger Larinen.

Flera av dem är sådana som arrangörerna inte någonsin hade hört om.

– Det finns jättemånga föreningar som verkar i kulisserna, säger Gruborovics.

Föreningar och utövare möts

Om man vill främja motion och idrott är det en förutsättning att de olika föreningarna och potentiella utövare når varandra. Det är här Drömmar i rörelse kommer in i bilden.

Idén är att man ska kunna bekanta sig med de olika föreningarna gratis och att det ska vara gratis för föreningarna att visa upp sig.

– För det första får man en överblick över vilka hobbys man kan utöva i Raseborg. För det andra får alla föreningar ett ansikte som kan svara på sådana frågor som man inte kan googla. Dessutom kan man testa på de flesta grenarna i praktiken, säger Gruborovics.

För invandrarbyrån passar evenemanget perfekt ihop med det integration genom motion-projekt som man förverkligat med hjälp av bidrag från Utbildningsministeriet.

– Vi har funderat hur vi ska få ut information om motionsmöjligheter till invandrarna. De frågar mycket om sådant, säger Vilkama.

Först hade man tänkt ordna evenemang på olika håll i staden.

– Men logistiskt är det enklast för alla om allt är koncentrerat till ett ställe, säger Gruborovics.

I idrottsparken kommer det att bjudas på en hel del aktiviteter och uppvisningar under kvällens lopp. Det lönar sig att klä sig bekvämt och ta med sig småpengar för tilltugg på något av områdets kaféer.

Tidpunkten, den 10 maj, beror på att är då det nationella motionsjippot Drömmarnas motionsdag ordnas. Evenemanget är en del av Finland 100 år.

– Det här är vårt bidrag till firandet, säger Salmela.

Drömmar i rörelse

Arrangeras i idrottsparken i Karis onsdagen den 10 maj klockan 17-20.

Riktar sig till personer i alla åldrar.

Över 40 föreningar och organisationer presenterar sin verksamhet. Utbudet består av bland annat traditionella grenar, motorsport, extremsport, dykning, yoga och kortspel.

De flesta aktiviteter kan man testa på.

Dans- och kampsportsuppvisningar ges under kvällens lopp.

Skejtparken öppnar för säsongen.