Idrotten i första rummet trots allt

Fotbolls-VM bjöd på underhållande idrott och gav en värdig världsmästare. Farhågorna för arrangemangen kom däremot på skam.

Fotbolls-VM 2018 seglade i hamn på söndag kväll då Frankrike vann finalen mot Kroatien helt rättvist med 4–2. Fransmännen var överlag det bästa laget i VM och rent spelmässigt hade man en urstark defensiv som gav både arbetsro och stadga till hela laget. Framåt hade man sedan pjäser som Antoine Griezmann och Kylian Mbappé som stod för fantasin och effektiviteten.

Det som man kanske inte hade den här gången var den där verkliga fältherren. När Frankrike förut har stora lag har de ofta personifierats av en spelare – han må sedan ha hetat Michel Platini eller Zinédine Zidane. Någon dylik hade man inte den här gången, men å andra sidan behövdes det inte heller.

Samtidigt får Frankrike litet ursäkta, för den verkliga framgångssagan i VM stod Kroatien för. Visst kom man till spel med ett namnkunnigt garde och med spelare av yttersta världselit i Luka Modrić och Ivan Rakitić, men att Balkanlaget skulle ta sig ända till final var ändå en överraskning.

Något som lyfts fram är faktum att Kroatien är en liten nation med 4,5 miljoner invånare. Men – precis som Island visade i EM – kan också mindre nationer nå framgång i världens mest globaliserade sport.

Samtidigt ger det ju hopp för andra också. Men ytterst – vilket bland annat Finland fått erfara – är det förstås ändå kvaliteten som avgör mest.

I övrigt handlade årets VM väldigt mycket om dem som gick vilse och försvann på vägen. Tyskland stod för ett magnifikt magplask och inte gick det riktigt som tänkte i Spanien och Portugal heller. Eller i Brasilien och Argentina.

De positiva överraskningarna var väl närmast Kroatien, och kanske i viss många Sverige och Japan som båda tog sig vidare från på förhand sett tuffa grupper.

Också hemmanationen Ryssland får ett bra vitsord. Gruppen var lätt, men man gick vidare utan större problem. Till slut behövdes det straffsparkar mot Kroatien för att sätta stopp på hemmalaget, men en plats bland de åtta bästa var ett bra resultat.

Faktum är också att åtminstone utåt sett verkar årets VM i Ryssland genomförts utan större skönhetsfläckar – om man bortser från de demonstranter som tog sig in på finalarenan. Det fanns gott om orosmoln på VM-himlen inför avspark, men de största farhågorna verkar ha kommit på skam.

Mer läsning