Ian Martin till Sverige

Ny skjorta. Ian Martin spelar i fortsättningen handboll för HIF Karlskrona. Bild: Torbjörn Sunesson

Sjundeå IF tappar en av sina absoluta nyckelspelare i herrlaget i handboll. Ian Martin tar steget till HIF Karlskrona som spelar i Handbollsligan.

HIF Karlskrona slutade i år på en trettonde plats i den svenska handbollsligan, men lyckades hållas kvar via kvalspel. Nu bygger man upp laget för nästa säsong och på tisdagen presenterades en intressant pusselbit i form av 20-åriga Ian Martin från Sjundeå IF.

– Jag tycker att klubben har en bra satsning för att etablera sig i högsta serien. I Sverige är det bättre träning och tuffare matcher, vilket gör att jag utvecklas mer. När jag fick chansen kunde jag inte tacka nej, säger Ian Martin i ett pressmeddelande från HIF Karlskrona.

Kontraktet är skrivet på 1+1 år och Martin ansluter i början av augusti. Under tiden har finländaren fått ett tufft träningsprogram av tränaren Karl-Johan Lång.

– De dagar Ian var på besök hos oss imponerade starkt på oss alla. En fysiskt välutvecklad mittnia som är riktigt rivig i försvaret. En riktig råtalang som kan utvecklas till något stort hos oss, säger Jens Köhne, ordförande i sportgruppen i HIF Karlskrona.

Värvningen av Martin sker nu med via supporterföreningen Lejonens insamling. Han blir därmed "Supporterspelaren 17/18".

– Riktigt roligt att bli supporterspelaren och mina förväntningar är att bli en bättre handbollsspelare och så småningom bli proffs ute i Europa, avslutar Ian Martin.

Väntat för SIF

För Sjundeå IF betyder det att man nu inom loppet av någon vecka tappar två spelare av landslagsklass. Först gick Theo Westerlund till Cocks och nu flyttar Ian Martin till Sverige.

– Det är att klart att det här är förändringar som märks och vi är säkert det lag som tappat mest hittills. Men vi visste om den här möjligheten och samtidigt är det ju positivt att vi kan fostra spelare till större utmaningar. Det visar att vi gör något rätt, säger SIF:s manager Niclas Karlsson.

– I stället söker vi två–tre nya spelare som är klara förstärkningar. I det här skedet riktar vi kanske främst blickarna utomlands, säger Karlsson.

Mer läsning