I dag fiskas de första kräftorna

Erfaren. Viktor Leivo anser att kräftor som fiskats i sjöar och floder är mycket godare och smakrikare än odlade kräftor. Bild: Jannica Luoto

Kräftor Nu sänks de första burarna ner i sjöarna och till helgen kan man njuta av nyfångade, kokta kräftor. I år gäller skärpta regler för kräftfisket, men det borde inte påverka det småskaliga fisket i regionen.

Efter en tidig vår och många varma dagar förväntar sig Naturresursinstitutet en god kräftsäsong i landet. I de västnyländska vattendragen rör sig inga stora mängder kräftor, men det finns några aktörer som fiskar själva. Viktor Leivo och Tomas Landers på Viltgården i Ingå köper in de flesta av sina kräftor från de sjörikare trakterna norröver, men de fiskar också mindre mängder själva.

– Vattnet har varit kallare de senaste veckorna, men det var varmt i början på sommaren så de borde ha hunnit växa till sig. Det hänger på den totala värmemängden så det borde bli en bra säsong, säger Landers.

De kräftor som fångas kommer säkerligen att gå åt. Det äts mer och mer kräftor. Allt fler börjar vända blicken mot de inhemska kräftorna i stället för de djupfrysta kinesiska kräftor som hittas billigt i butiken.

– Att man väljer inhemskt har säkert att göra med att folk har blivit mer medvetna om vad de sätter i sig och har blivit inspirerade av matprogram på tv, bloggar och liknande.

Det har säkert att göra med att det finns massor matprogram på tv. Kunderna har blivit mer krävande smakmässigt och de vill ofta ha mer speciella grejer, som kräftor, säger Viktor Leivo.

Ny fiskelag tillåter bara proffs

Den nya fiskelagen som trädde i kraft i år har medfört en del förändringar för kräftfisket. Enligt den nya lagen om fiske får endast registrerade kommersiella fiskare sälja sina kräftfångster. Men registrering krävs ändå inte om man under kräftsäsongen säljer högst 300 kräftor, direkt till konsumenterna.

Den här lagen borde inte påverka kräftsäsongen i Västnyland, anser Landers, eftersom här finns så få kräftfiskare.

– De flesta som fiskar har redan tillstånd eller också fiskar de för eget bruk. Men vi är positivt inställda, det gör det lättare att fråga efter papper på dem vi köper kräftor av, säger Landers.

Därtill hoppas han att lagen kan hjälpa till med att få bukt med tjuvfisket. Han har själv varit med om att det finns en hel del som tjuvfiskar kräftor. Han tror att det är mest okunskap om vem som får fiska som gör att det förekommer tjuvfiske.

Kräftpesten har hotat.

En annan förändring som kom med fiskelagen är att det numera är förbjudet att plantera ut signalkräftor. Signalkräftan har planterats ut i de finländska vattendragen och har sedan dess bidragit till att den finländska flodkräftan blivit ovanligare. Signalkräftan sprider kräftpesten som tagit död på stora mängder kräftor, vilket också är en orsak till att det finns få flodkräftor i Västnyland. Landers ser därför på förändringen med positiva ögon.

– Med tanke på kräftpesten är det också viktigt att man har rena redskap och inte rör sig i olika vatten. Men tyvärr är det ju just tjuvfiskarna som åker från plats till plats och som inte förstår det här, säger Tomas.

Sena kräftor de bästa

Viltgården har inte tjuvstartat med något provfiske, så hur det egentligen blir får de veta i dag. Men samtidigt är starten absolut inte avgörande för resten av säsongen.

– Kräftsäsongen forstätter till början av oktober, eller egentligen tills isarna kommer. Kräftorna blir bara bättre under säsongen, så planera gärna in kräftskivorna till senare i höst, säger Landers.

Kräftfisket inleds torsdagen den 21 juli klockan 12.

Endast kommersiella fiskare, registrerade hos närings-, trafik- och miljöcentralen får sälja sina kräftfångster.

Registrering krävs inte om man under kräftsäsongen säljer högst 300 kräftor direkt till konsumenterna.

För att fiska kräftor behövs däremot fisketillstånd och ägarens tillstånd.

Naturresursinstitutet samlar in information om kräftobservationer och kräftbestånden. Informationen tas emot på nätsidan www.kalahavainnot.fi.