I byn Box tänkte man utanför boxen

I Box i Snappertuna bor omkring 155 personer. Här finns ingen basservice såsom skola eller butik längre. Men – byn har något oväntat ett splitternytt motionscenter med ett gym fullproppat med toppmoderna maskiner.

Föreningen Skärgårdens vänner i Snappertuna har 110 år på nacken vid det här laget, men någon stillasittande gamling är föreningen inte. Föreningen är aktiv och har hittat nya nischer.

I fjol färdigställdes föreningens gym i anslutning till motionscentret med tennisbana, fotbollsplan och en 9-korgars frisbeegolfbana. Anläggningen ligger centralt i byn, vid Kamparviksvägen.

Kaffe på terrassen

Föreningens ordförande Christel Westerholm och styrelsemedlemmen Carola Ahlblad är mäkta stolta då de förevisar faciliteterna.

Det finns ett femtontal styrke- och konditionsmaskiner – många med flera funktioner, tiotals fria vikter och hantlar. Fräscha dusch- och toalettutrymmen finns också. Dessutom står en liten kökshörna med kaffe- och vattenkokare, inklusive kaffe och te, till motionärernas förfogande.

– Efter träningspasset kan man koka sig en kopp kaffe eller te och ta igen sig ute på terrassen med havsutsikt, säger Carola Ahlblad.

Utan extra kostnad, ska påpekas.

Träna när det passar

Kostnaden för att använda gymmet är inte speciellt hög.

– För föreningsmedlemmar kostar det 30 euro i månaden, för icke medlemmar 35 euro. Man kan också betala per gång om man kommer tillsammans med en medlem. Då kostar det fem euro, säger Christel Westerholm.

Den som betalar månadsavgiften får en personlig nyckelbricka vilket gör att man kan träna så mycket man vill.

– Och när som helst, i princip mitt i natten om man så önskar, säger Carola Ahlblad.

En annan poäng är att man inte behöver tänka på att ha trendiga träningskläder, utan kan komma som man är.

– En annan fördel är även att man kan vara mera för sig själv här. Man behöver inte vara rädd för att tio par ögon skulle stirra på en, säger Christel Westerholm.

Öppet hus i sommar

För att göra gymmet och föreningen mer kända för ortsbor och sommargäster håller man öppet hus under några sommarlördagar; den 9, 16 och 30 juni samt den 7 juli klockan 15–17.

Christel Westerholm och Carola Ahlblad framhåller att motionscentret kan erbjuda någonting för alla. Hela familjen kan delta i aktiviteter såväl utomhus som genom att svettas på ett löpband inomhus.

– I framtiden skulle det vara trevligt om vi dessutom kunde anskaffa och hyra ut kanoter, säger Christel Westerholm.

Bygger på talko

Alldeles billigt har gymbygget inte varit, även om själva byggarbetet har skett med talkokrafter – precis som den invändiga renoveringen av Box bygdestuga ett stycke ifrån motionscentret.

– Motionsredskapen har kostat cirka 45 000 euro. Vi har fått ett ekonomiskt stöd för projektet från föreningen Pomoväst, säger Christel Westerholm.

– Eftersom vi är en allmännyttig förening har vi, trots kostnaden för investeringen, valt att hålla en förmånlig användaravgift.

Av stor och avgörande betydelse för gymprojektets och stugrenoveringens förverkligande är den hjälp föreningen fått av medlemmarna och byggnadsentreprenörerna Börje Westerholm, Ingmar Lindström och Sebastian Westerholm, säger Christel Westerholm. 

Bygdestugan kan hyras för olika festligheter. Stugan är totalrenoverad invändigt och har ett nytt kök, en salong och en festsal.

– Vill man kan man ordna musikevenemang, vi har nämligen också en dansbana på tomten. Den måste dock renoveras, säger Christel Westerholm.

Visioner för framtiden finns.

– Vi har diskuterat att flytta lekparken vid bygdestugan till området för motionscentret, säger Christel Westerholm.

– Ja, och så skulle det förstås gärna få flytta mer folk till byn, säger Carola Ahlblad.

Föreningen

Skärgårdens vänner i Snappertuna grundades 1908.

Under föreningens första decennier hade man ingen egen samlingslokal.

År 1949 fick föreningen köpa tomten vid Boxvägen av Arthur Strömberg, ägare till Box gård.

Den så kallade Möllvikstugan flyttades från Rösund renoverades och skänktes till föreningen.

I slutet av 1990-talet byggdes föreningshuset till och invigdes år 2000.

Bygdestugan har plats för omkring 120 personer. Att hyra stugan för en helg kostar 250 euro.