Hyvärinen tog första FM-guldet

Medaljörer. Krister Holmberg (fr.v.), Niklas Hyvärinen och Vesa Saviahde var på prispallen efter normalloppet. Det blev en dubbelseger för RS. Bild: Sami Heikkilä

Niklas Hyvärinen från Raseborgs Skyttar fick in en fullträff vid helgens finländska mästerskap på rörligt mål i Jurva. I lördags normallopp tog han hem FM-guldet efter att i finalen ha besegrat klubbkamraten Krister Holmberg.

För Niklas Hyvärinen var det nu det första FM-guldet i herrklassen. I grundserien var han trea med 569 poäng efter Krister Holmberg och Tomi-Pekka Heikkilä som båda hade 571, men i medaljmatcherna slog han ut båda – först Heikkilä med 8–6 i semifinalen och sedan alltså Holmberg i finalen med 6–4.

– Det känns bra med första guldmedaljen i herrklassen. De långsamma loppen gick dåligt, men jag kunde samla mig och kunde skjuta helt okej i de snabba loppen fast pulsen var hög.

– I medaljmatcherna kändes det bara bättre efterhand. Men efter de långsamma loppen hade jag nog inte kunnat tro att det skulle sluta så här, sade 30-åriga Hyvärinen i en kommentar efteråt,

Hyvärinen blev dessutom tillsammans med Holmberg och Henrik Holmberg tvåa i lagtävlingen med 1 658 poäng. Segern gick till K-64 och bröderna Heikkilä – Tomi-Pekka, Sami och Mika – med 1 687 poäng.

På söndagen fortsatte man sedan med blandloppen och i den allmänna klassen vann PHA:s Vesa Saviahde med 380 poäng före Heikki Lähdekorpi från Satakunnan Ampujat med 377 och Tomi-Pekka Heikkilä (K-64) med 375 poäng.

Av RS-skyttarna var Niklas Hyvärinen sexa och Krister Holmberg nia, medan Henrik Holmberg var femtonde. I lagtävlingen blev RS-trion trea efter K-64 och ESA. Poängen var 1 113, 1 087 och 1 082.

EM nästa

På måndag kväll kompletterades sedan det finländska laget till EM i Kroatien. Både Krister Holmeberg och Niklas Hyvärinen tog en plats i herrarnas lag på rörligt mål. Den tredje skytten där är Heikki Lähdekorpi.

Mer läsning