Hyttbåtar går åt i blåsten

I ropet. Under början av sommaren var efterfrågan stor på båtar med kabin, styrhytt eller skyddande tak, berättar Roger Lindqvist. Bild: Niclas Erlin

Båthandeln kommer upp i varv igen när semestrarna börjar. Den rådande väderleken påverkar valet av ny båt.

– Hyttbåtarna har sålt bra i år, säger Rickard Paulinow på Lindqvist reparation & service i Bollstad i Pojo.

Väderleken återspeglar sig i båtförsäljningen, säger han. Är sommaren varm och solig sneglar båtfolket mer mot öppna båtar och är det moln och blåst som dominerar så ökar intresset för ruffade och täckta båtar.

Roger Lindqvist bekräftar tendensen och förevisar planen utanför företaget.

Och mycket riktigt: Endast tre stycken hytt- eller kabinbåtar står på den i övrigt väldigt båttäta gården, där nya och äldre båtar väntar på hugade köpare. De täckta båtarna har gått bra åt under sommarens första halva, som inte kännetecknades av solsken och värmebölja.

En trend som gällt redan ett tag är att utombordsmotorerna ökar i popularitet jämfört med inombordarna. Paulinow säger att utombordarna är både lättare och billigare att serva och även byta ut, om man vill ha en ny maskin.

Allt fler skotrar

De siffror som Trafiksäkerhetsverket nyligen presenterade visar att registreringen av nya båtar gått aningen ner under årets sex första månader jämfört med samma tid i fjol.

Sammanlagt växer ändå alla kategorier i båtregistret, som nu omfattar över 206 100 farkoster av olika slag.

Snabbast växer kategorierna vattenskotrar och så kallade RIB-båtar, det vill säga båtar med styvt skrov och gummipontoner.

Hos Lindqvist reparation & service har försäljningen ökat något jämfört med fjolåret, säger Rickard Paulinow.

– I juni var det lite lugnare här, men nu är det fart igen.

Försäljningen kan komma upp till 100 båtar varje år, då även de mindre räknas med. I runda tal hälften är nya båtar, hälften begagnade som kommit i inbyte.

Tre vågtoppar

Roger Lindqvist säger att försäljningen har tre högsäsonger under året. Den första inleds med båtmässan i Helsingfors i februari och fortsätter under våren. Den andra sammanfaller med semesterperioden i juli och den tredje infaller i samband med sensommarens flytande båtmässa i Helsingfors.

– Vi ska delta i båtmässan i Skuru i år igen, säger Lindqvist och avser det evenemang som Nylunds Boathouse arrangerade för första gången i fjol och som i år hålls i början av september.

I januari–juni registrerades 2 531 nya båtar och vattenskotrar i Finland. Antalet är 1,1 procent lägre än under motsvarande period i fjol.

1 976 nya motorbåtar registrerades (minskning 3,3 procent jmf med i fjol). 4 nya segelbåtar fördes in i registret (minskning: 80 procent), liksom 40 nya RIB-båtar (ökning: 21 procent) och 485 vattenskotrar (ökning: 10 procent).

30.6 fanns det lite över 206 100 registrerade farkoster. Det är drygt 2 100 fler än vid samma tidpunkt i fjol.

Båtar som är över 5,5 meter eller har en motoreffekt på minst 15 kilowatt (cirka 20 hästkrafter) ska registreras.

Källa: Trafiksäkerhetsverket

Mer läsning