Husmanskost med en twist

Entusiastiska. Maarjaliis Türk och Jessica Zienkiewicz är inställda på att jobba hårt som företagare i restaurangbranschen. Bild: Mia Berg-Lundqvist

Bistro Allé har öppnat i Han-Delis gamla utrymmen på Boulevarden 11. Restaurangen vill vara ett mellanalternativ för den som varken vill ha snabbmat eller fine dining.

De nya företagarna Jessica Zienkiewicz och Maarjaliis Türk har många bollar i luften dagarna innan restaurangen officiellt ska öppnas; gardiner ska hängas upp, möbler placeras och varor beställas. Det ligger en nästan smittsam entusiasm och förväntan i luften.

– Vi är inställda på en hel del jobb framöver. Om folk vill träffa oss är det hit de får komma, konstaterar Zienkiewicz med ett leende.

Bistro Allé vill vara ett mellanalternativ för den som varken söker fine dining eller snabbmat. De vill bjuda på husmanskost med en liten tvist, litet som en söndagsmiddag hemma. Eftersom man kommer att hålla öppet under hela året är det Hangöborna man i första hand riktar sig till, även om turisterna givetvis är ett välkommet kundtillskott under sommaren.

Då man planerat menyn och utrymmena har man också haft barnfamiljerna i åtanke. Ett separat lekrum har inretts för barnen. Man tror att lekrummet också kommer att uppskattas av båtfolket under regniga dagar då det kan vara svårt att hitta på aktiviteter.

– Alla portioner går att få som halva portioner. Det ska vara möjligt för hela familjen att äta på restaurang till ett någorlunda förmånligt pris, säger Türk.

Musik och kaffebingon

Första koppen kaffe kan man avnjuta redan klockan 6 på Bistro Allé. Dörrarna öppnas nämligen samtidigt som kocken anländer för att förbereda dagens lunch. Utöver lunchen och à la carte-serveringen kvällstid, kommer man också att ha kaféprodukter.

– Vi kommer själva att baka största delen av sortimentet på kafésidan, säger Zienkiewicz.

Längre fram på våren blir det brunch på söndagar. Då är det buffé som gäller under hela dagen. Utöver det vanliga sortimentet planerar man också ett utbud av olika kulturella evenemang. Det blir temakvällar av olika slag, däribland öl- och vinprovningar, levande musik och eventuellt någon karaokekväll.

– Och så något jag själv älskar, bingo! Jag har inte alla praktiska detaljer klara, men jag hoppas vi kan ordna kaffebingon, säger Zienkiewicz.

Tror på Hangö

Varken Zienkiewicz eller Türk är gröngölingar i branschen. De har båda tidigare arbetat på restaurang På Kroken i Hangöby; Zienkiewicz i salen, Türk i köket. De är ett team som kunskapsmässigt kompletterar varandra.

– Jag har länge vetat att jag vill bli företagare och jag har flera år gått och funderat på vad som kunde fungera i Hangö, säger Türk.

– När man nått en viss ålder vill man gärna själv ha mera kontroll över det man gör. Jag är beredd att kavla upp ärmarna och jobba hårt, men tycker om tanken att få sätta min egen prägel på det jag gör, tillägger Zienkiewicz.

De har från flera håll fått höra att de är modiga som vågar satsa på företagande i dessa tider. Zienkiewicz säger att hon under åren på På Kroken sett många positiva tecken som får henne att tro starkt på Hangö.

– Det händer mycket i kulisserna. Det är inte bara en och två gånger jag serverat kunder utifrån som berättar att de planerar flytta till Hangö. Och ju större serviceutbud det finns, desto attraktivare är staden.

Mer läsning