Husbonde i sitt hus

Niinistös popularitet kulminerar tidigt. Det tog Urho Kekkonen två årtionden att nå upp till denna klimax, demokratins olymp.

Den senaste opinionsmätningen ger republikens president Sauli Niinistö ett förbluffande högst stöd. Med de positivt tveksamma närmar sig siffran nittio.

Niinistös popularitet kulminerar tidigt. Det återstår hälften av första mandatperioden. Det tog Urho Kekkonen två årtionden att nå upp till denna klimax, demokratins olymp. Redan nu säger olyckskorpar att höga siffror tyder på ett febertillstånd i republiken. Det är egentligen intressant att denna överväldigande acceptans av Niinistö äger rum i ett samhälle där den ansvarslösa populismen fortfarande är stark och dryper sitt gift i flera partikroppar än en.

I dag är en viktig förklaring till att Sauli Niinistö har ett suveränt stöd, att det saknas konkurrerande kandidater. Centerns Matti Vanhanen är ett vitt plåster och noteras knappast i dagsdebatten. Övriga partier tassar kring Niinistö som katten kring het gröt. När vi går in i det nya året, jubelåret 2017, börjar både partier och presumtiva kandidater röra på sig. Men den sittande presidentens fridlysningstid är lång. Han är en tillgång internationellt och har råd att vänta med sitt besked.

Presidenten har den längsta politiska erfarenheten. Partiordförande, finansminister, riksdagens talman, internationell bankir och sedan statschef. Samtidigt har hans politiska verksamhet inte befläckats av skandaler. När talman Niinistö ingrep mot riksdagens extravaganser, jubileumsvin från Sydafrika och glansfulla operapremiärer samt ett otal hobbyklubbar för riksdagens ledamöter och betjänter, blev parlamentarikerna sura medan folket jublade.

Vad jag har förstått av president Niinistös sätt att arbeta, bemödar han sig om ett vitt förgrenat kontaktfält. Mödan betjänar inte enbart dagsaktuella syften. Hans politiska perspektiv kan nå ut över ett decennium. Fråga bara hur tidigt presidenten började intressera sig för det arktiska området och hur Finland flera år senare, nu blir president i Arktiska rådet.

Nätverket består av experter, journalister och dem som har någonting intressant att bidra med. En manifestation av detta sätt att bedriva politik är tältlägret i Nådendal. Dalens ditkallade indianer ger sina åsikter till känna. Och ibland kan den svenska fredsfursten få uppleva att han saknar kläder enligt presidentens uppfattning. – Ni är efter er tid!

Beskt besked för den feministiska utrikespolitikens Stockholm.

Sauli Niinistö arbetar oförtrutet för att ge innehåll åt den marginal den nya grundlagen tillåter för statschefens utrikes- och säkerhetspolitiska agerande. Sipiläs regering har här abdikerat sin del av ansvaret, eller modernt sagt, lagt det ut till Niinistö. Det utrymme grundlagen beredde för presidenten vid hans tillträde har Niinistö tagit vara på till fulländning. Folket tycks gilla att det finns en husbonde i huset.

Ralf Friberg

Mer läsning