Husbolag måste kolla antennen

Kolla antennen. Husbolag med centralantenn måste kolla så att deras huvudförstärkare kan stämmas av till de nya frekvenserna. Bild: Jannica Luoto

I höst ändras frekvenserna för det markburna tv-nätet. Det betyder att husbolag med antenn på taket måste kolla om deras förstärkare kan omprogrammeras till de nya frekvenserna.

– Huvudförstärkaren i fastigheten måste kollas på förhand så att den kan bli avstämd till de nya frekvenserna i september. Det lönar sig att kolla under augusti så en ny förstärkare hinner beställas vid behov, säger Markus Mettälä på Kommunikationsverket.

När frekvensområdet blir smalare måste frekvenserna omorganiseras för att volymen på tv-tjänsterna inte ska minska. Därför är det viktigt att förstärkaren klarar förändringen så det inte blir svart i rutan då de gamla frekvenserna stängs av.

Därför ska disponenten som sköter fastigheten i god tid kontakta en lokal antennentreprenör för att kolla om förstärkaren behöver uppdateras och se till att det blir gjort i tid. Sedan är det husbolagets uppgift att informera de boende om den rätta tidpunkten för en kanalsökning.

Ute i god tid

Förändringen upplevs inte som särskilt jobbig av Börje Takolander som är ordförande för husbolaget Nubben i Hangö. Bolagets fastigheter består av elva bostäder och fyra affärslägenheter.

– För vår del är det en minimal ekonomisk utgift.

Up-to-date. Börje Takolander som är ordförande för ett husbolag i centrum av Hangö är glad över att antennens förstärkare är tillräckligt ny för att kunna programmeras om till de nya frekvenserna. Bild: Jannica Luoto

Husbolagets disponent kontaktade det lokala antennbolaget i fjol och entreprenören har gått igenom antennsystemet.

– Det är så pass uppdaterat att det bara behövs en kalibrering.

Det innebär att husbolaget bara behöver betala timlön för teknikern som kalibrerar förstärkaren i september.

Många berörs inte

Enligt Tomas Öblom vid Hangö elektriska har många husbolag redan kontaktat dem och frågat om de behöver vidta åtgärder. Under en period i september kommer både de gamla och nya frekvenserna sändas samtidigt så att det finns tid att stämma om förstärkarna.

Fakta

Så här påverkas du

Hus eller fastigheter med kabel-tv påverkas inte av förändringen.

Bor du i en fastighet med centralantenn måste antennens förstärkare kontrolleras.

Bor du i ett småhus räcker det med att göra en kanalsökning. Antingen från och med den 8 september eller senast när kanalerna inte längre syns i tv:n.

Kommunikationsverket har en öppen telefonlinje för personer som behöver hjälp med kanalsökningen. Numret är 0295 390 280 och är öppen vardagar kl. 14–19.

Parallellsändningar på orterna

De nya frekvenserna används parallellt med det gamla från huvudsändarstationen i Fiskars från och med 8 september till 26 september.

I Ekenäs och Hangö används frekvenserna för Yles kanaler parallellt 9–12 september. Andra kanalpaket slutar synas direkt efter frekvensändringen.

I Lojo sker förändringen 27 september.

Esbo huvudstation sänder på parallella frekvenser från 8 september till 10 oktober.

På www.digita.fi/kuluttajille/karttapalvelu finns en karta över sändningsstationernas täckning.

www.viestintavirasto.fi, www.taajuusmuutos.fi, www.digita.fi

– Klart samtalen kan öka då, men jag tror inte det blir någon värre rusning, säger Öblom.

Hus med kabel-tv påverkas inte av förändringen. Enligt Öblom har många husbolag redan skaffat kabel-tv. En rundringning till flera disponentfirmor i regionen tyder på att det stämmer.

– Alla husbolag jag har disponenttjänster till har fiber- eller kabel-tv. Det börjar bli ovanligt med gamla hederliga antenner, säger Arne Nummenmaa som har bokföringsbyrå och disponenttjänster i Karis och Hangö.

Byter till kabel-tv

Förändringen verkar också ha sporrat en del husbolag att skaffa kabel- eller fiber-tv.

– Jag har några enstaka husbolag kvar med centralantenn, men de går över till fiber nu i och med det här, säger Björn Lindqvist från disponent och bokföringsbyrån Papper och Hus som finns i Raseborg.

Åtminstone tre husbolag han är disponent för har nyligen bestämt sig för att byta till fiber-tv.

– Personligen tycker jag det är det enda vettiga. De hade säkert gått över till fiber oberoende, men kanske inte just nu, säger Lindqvist.

Kostnaderna för att programmera om förstärkaren kostar 100–200 euro. Men en helt ny förstärkare för en antenn kan kosta 500-800 euro, beroende på märke och modell.

– Det är lite dyrare att byta ut förstärkaren. Det var ett bolag som bytte till fiber, men det har inte varit någon större diskussion om förändringen, säger Peter Sjösten från disponentbyrån OP-Filia i Hangö.

Han uppskattar att de hade ungefär 19 husbolag med centralantenn då situationen kollades upp tidigare i år. Husbolagen har informerats och antennerna granskats för att kontrollera om de går att ställa in.

Räcker med kanalsökning

För de flesta småhus i Raseborg räcker det med en ny kanalsökning efter att de nya frekvenserna börjar användas. Kanalerna kommer att synas parallellt en viss tid som varierar områdesvis. Blir det svart i tv-rutan betyder det alltså att frekvenserna bytts och man måste göra en kanalsökning.

Kommunikationsverket har en öppen telefonlinje som öppnar den 1 september för personer som behöver hjälp med kanalsökningen.

– Vi kan säga vilka knappar man ska trycka på, säger Markus Mettälä.

Mobilnätet kräver frekvenser

Orsaken till förändringen är politiska beslut och internationella bestämmelser. Med förändringen frigörs frekvenserna på 700 megahertz. Det gör att de frekvenserna kan utnyttjas för trådlöst mobilnät.

– Behovet av frekvenser för trådlösa bredband ökar hela tiden och därför frigörs mera kapacitet, säger Mettälä.

Under år 2017 får trådlösa bredband tillgång till de frigjorda frekvenserna.

– På landsbygden kan det hända att förbindelserna för datanätverk blir bättre i och med förändringen, säger Mettälä

Mer läsning