Husbilslivet lockar allt fler

Hög mysfaktor. Husbilen blir som ett hem, säger Håkan och Marja-Leena Wendelin. Bild: Lina Enlund

Det är populärt med husbil. Till dem som insett tjusningen hör Ekenäsborna Marja-Leena och Håkan Wendelin.

"Här far Marja-Leena och Håkan" står det på baksidan av bilen som är i flitig användning, även om den just i dag råkar stå parkerad utanför småhuset i Västerby. Under texten finns bilden av en örn som glider fram med utspända vingar och för tankarna till frihet och tillvaro med skönt flyt.

Också på insidan är det ompysslat och trivsamt med tavlor på väggarna och mattor på golvet. Marja-Leena och Håkan Wendelin bekräftar det som många entusiaster säger:

– Husbilen blir som ett hem.

Smidigare

"Caravanare" har de varit sedan 1991. Det började med en hyrd husvagn och en resa till Östra Finland som ganska snabbt följdes upp av köp av en egen husvagn och förutom Finland även resor till Sverige och Norge. År 2013 slog de till och bytte ut husvagnen mot en begagnad husbil. En orsak var drömmen om att åka ut i Europa som de också förverkligade då Marja-Leena blev pensionär hösten 2015. Med husbil tar man sig smidigare fram än med husvagn.

– I Norden är det inte så stor skillnad, men reser man runt i Europa finns det fler ställplatser för husbilar än det finns för husvagnar, säger Håkan.

Av ställplatserna kan man också hitta inne i städerna, medan campingarna oftast ligger några kilometer utanför.

– Fördelen med husvagn är att man kan lämna vagnen på campingen och åka runt med bilen för att se sig omkring. Det ids man kanske inte göra med en husbil när man väl packat fram alla saker. I husbilen har vi i stället cyklar med oss som vi kan åka omkring på.

Tre månader på fyra hjul

Husbilar finns i allt från enklare modeller till rullande lyxvillor. I Wendelins Fiat/Bürstner med sovplats för tre personer hittar man det mesta man behöver – toalett, dusch, tv, kylskåp och en liten frys. Surbröd hör till saker de kan bunkra upp med innan de åker i väg, annars köps mat och förnödenheter längs med vägen.

Under långresan 2015 var Marja-Leena och Håkan borta i tre månader och körde sammanlagt närmare 7 500 kilometer. Färden gick genom Tyskland, Österrike, längs med Gardasjön till Venedig och därifrån vidare till franska Rivieran och Spanien.

– Det enda vi visste när vi åkte i väg var att vi ville till Bodensjön, Österrike och Venedig.

Resan innehöll många guldkorn. Att få beskåda spektaklet då korna vallas hem från sitt sommarbete i alperna hörde till resans höjdpunkter för Marja-Leenas del. Garmisch-Partenkirchen i tyska Bayern var också vackert, medan Håkan nämner Venedig och Monaco som egna favoriter.

Vistelsen på franska Rivieran råkade sammanfalla med ett våldsamt oväder som skördade flera dödsoffer och oroade släkt och vänner som följde med nyheterna hemma. Liksom resan i övrigt gick allting ändå bra.

– Vi körde längs motorvägen när det började bullra och regna. Vi fick stanna bilen i en timme för att det kom ner så mycket vatten, men sen var det bara att köra vidare.

Husbilen drar ifrån

Husbilar har redan i många år sålt bättre än husvagnar, och har också annars bra åtgång. Enligt den senaste statistiken ökade årsförsäljningen i Finland med närmare 20 procent. I Sverige är ökningen ännu större.

Trenden märks också i föreningen SF-Caravan Väst-Nyland där Håkan och Marja-Leena är medlemmar.

– När vi började var det kanske tre av trettio på föreningsträffarna som hade husbil, resten husvagn. Nu är det nästan tvärtom.

Förutom att tidigare husvagnsägare byter ut sina fordon lockar husbilarna enligt branschens egna uppgifter också helt nya målgrupper, bland annat dem som tröttnat på att sköta om sommarstugan eller fixa med båten.

Boomen med nya husbilsägare är något som man åtminstone än så länge inte noterat inom föreningen. Å andra sidan är så gott som alla som var med på träffarna för 30 år sedan också med nu.

– Blir man caravanare är man det livet ut tror jag, säger Marja-Leena.

Hyr först, köp sen

Ett barnbarns förväntade ankomst till världen gör att man i sommar mest tänker hålla sig hemmavid. Husbilen är ändå i flitig användning för kortare utflykter, bland annat till stranden.

– Till det bästa med husbil hör att man kommer till så många olika platser. Besöker vi varandra inom caravanföreningen kan man övernatta på varandras gårdar och behöver inte våldgästa någon, säger Marja-Leena.

Att man i framtiden gör en ny långresa i Europa är inte uteslutet.

– Då skulle vi koncentrera oss på färre länder. Kanske hålla oss till Österrike, Kroatien och Slovenien. Visserligen kommer man både snabbare och billigare ner till Europa med flyg, men man upplever inte saker på samma sätt.

Har ni några husbiltips åt andra?

– Åker man på längre resor ska man inte ha för pressad tidtabell. Det lönar sig också att först hyra en bil innan man går och köper en. Då kan man känna efter om det är något som passar en, säger Håkan.

Mer läsning