HUS styrelse avgör samjourens öde i dag

Bild: Patrik Lindström

Styrelsen för samkommunen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS möts just nu. Mötet inleddes vid 8.30 i morse.

HUS styrelse avgör ödet för Raseborgs sjukhus samjour i dag. Styrelsemötet inleddes klockan 8.30.

HUS-styrelsens beslutsförslag för Raseborgs sjukhus är att samjouren stängs och man i stället inrättar en allmänläkarjour dygnet runt vid sjukhuset. För att ens få inrätta en allmänläkarjour krävs dock ett undantagslov av social- och hälsovårdsministeriet.

Då föredragningslistan publicerades i torsdags väckte förslaget en kompakt kritikstorm. Bland annat ifrågasatte man att utlåtandena från Hangö, Raseborg och Ingå inte beaktats, trots att kommunerna är betalare. Alla tre har i sina utlåtanden varit för en fortsatt samjour i det här skedet.

Invånarna vill ha sin samjour

Anita Westerholm startade ett upprop för samjouren vis Raseborgs sjukhus. Bild: Privat

Också invånarna har gett sitt stöd – över 10 300 personer har skrivit på det upprop som SFP-politikern Anita Westerholm, andra vice ordförande i Raseborgs stadsstyrelse, startade. Namnen samlades in både via en elektronisk namninsamling och på papperslistor.

– Det vore högst märkligt om invånarnas vilja inte beaktas vid beslutsfattandet. Vi är ett mycket stort antal människor som höjer vår röst för bevarande av samjouren och vill att man inte föregår social- och hälsovårdsreformen, säger Anita Westerholm.

Mer läsning