Hurtig vecka för sportlovsfirarna

Sportlov Skidåkning, simning och bollsporter. För den hurtiga har vädret möjliggjort många olika utomhusaktiviteter. Också inomhus har de unga i Raseborg idrottat flitigt.

Vid Västerby skidcentrum går det fort utför backen. Kusinerna Edvin Lomberg, 10 år, och Robin Lomberg, 10 år, åker pulka. Åken varierar i resultat, ibland slutar färden med att pojkarna faller av.

– I dag smällde också luftpulkan så det blir inga fler åk med den, säger Edvin och pekar på den blåa, uppblåsbara pulkan som ligger tillknölad vid backens ena kant.

Både han och Robin har hunnit göra mycket under sportlovet och har förutom pulkaåkningen också hunnit åka lite skidor och simma i simhallen.

– Det är skönt att få vara ledig från skolan och att inte behöva göra läxor, säger Edvin.

Även Alice Olin, 10 år, har också hittat till Västerby skidcentrum och har precis avslutat ytterligare en skidtur. Hon har tillbringat nästan varje dag av sitt sportlov i skidspåret. Att det har blivit många åk vittnar hennes skrubbade näsa om.

– I går när vi åkte skidor ner för en brant backe blev det lite väl hård fart så jag föll och slog några kullerbyttor, säger Alice leende.

Hon tycker det är skönt att få vara ledig och har hunnit göra mycket. Bland annat har hon spelat fotboll, träffat kompisar och gått på båtmässan.

Sportlovsläger av storklubbarna

Ett stenkast från skidcentret ligger Västerbys fotbollshall. Där inne flyger fotbollarna med fart mot de små målen. För ungefär tjugo stycken 7-13-åringar innebär sportlovet en fotbollskola som i dag leds av Simon Haglund. Han har tidigare spelat fotboll i EIF som är arrangören bakom fotbollsskolan. Haglund säger att somrarnas fotbollsskolor har varit så populära att de valt att även starta en vinterversion.

– Vi försöker kombinera teknik och lek. Det ska inte vara så allvarligt, säger han och passar i väg en fotboll.

De skrattande pojkarna skjuter en sista gång i väg bollarna innan det är dags att byta övning. Haglund tycker att det är bra att fotbollsskolan ordnas och kan aktivera de som inte har några planer för sportlovet. På plats är det mest barn som redan spelar i EIF, men också andra är välkomna till fotbollskolorna.

Två som deltar i fotbollsskolan är Axel och Alex. De tycker att det är roligt att spela fotboll och att få komma och träna lite extra.

– I dag har det har inte blivit så många mål för mig, säger Alex.

Pojkarna fångar upp sina fotbollar och springer kvickt i väg för att fortsätta träningen.

Mångsidigare

Även handbollslaget BK-46 ordnar i år ett sportlovsläger för sina yngre medlemmar i Sisu arenan. André Udd som spelar i herrlaget tränar de femton pojkarna tillsammans med Sirja Lassinharju som i sin tur spelar i damlaget.

– Det är meningen att lägret ska vara ett bra tillfälle för juniorerna att få träna skotträning, säger han.

Pojkarna som de tränar är mellan 10-13 år gamla. Han tror att lägret kan ge dem en lite mer mångsidig träning.

– Jag tror att det är bra att de får träna med lite yngre tränare. Här få de prova på lite nya saker och lite tekniskt svårare grejer. De har man inte alltid möjlighet att göra på vanliga träningar, säger Udd.

Under matpausen brukar de titta på gamla finaler där BK-46 har vunnit guld. Via dem får deltagarna lära sig om klubbens historia och se de gamla stjärnorna spela.

Fakta

Många år av sportlov

1927 inföll Finlands första sportlov i Grankulla svenska samskola.

1934 började det också i övriga läroverk infalla sportlov och ett år senare även i folkskolan.

Sedan 1966 infaller sportlovet regionvis. Endera under vecka 8, 9 eller 10.

Fakta: Uppslagsverket Finland