Hundra skidåkare på plats när IIF ordnar Nåid-mästerskap

Tävlingsdags. På lördag går startskottet för årets Nåid-mästerskap i skidåkning. Bild: Jesper Sundström

På lördag förmiddag står IIF värd för årets Nåid-mästerskap i terrängskidåkning. Både start- och målgång sker vid Aktia arena i Ingå.

1990 ordnade Ingå IF Nåid-mästerskap men efter det har det varit en paus. Det vill säga fram till lördag, då skall 104 skidåkare bege sig ut i spåret kring Aktia arena. André Nylund från IIF säger att föreningen har läget under kontroll.

– Så klart finns det en del praktiska saker att göra men annars ser det bra ut. Förra helgen ordnade vi en testtävling för att se om allting fungerade.

IIF representeras av dryga tio skidåkare och den första starten går klockan 11. Ungefär tre timmar senare är det dags för stafetten med 44 anmälda lag och Nylund uppskattar att tävlingen är över kring klockan 16.

– För vår egen del kunde eventuellt ytterligare några skidåkare delta, men de har olika arrangörsuppgifter. Publiken är välkommen till tävlingsplatsen och vi har en buffé där det bland annat finns ärtsoppa.

Spåren är i skick

I och med att vintern till slut kom till Västnyland så var det möjligt för IIF att tillverka de spår som behövdes för lördagens mästerskap. Nylund säger att föreningen hela tiden räknade med att kunna ordna loppet, men man hade en reservplan ifall spåren i Ingå inte hade varit funktionsdugliga.

– I så fall skulle vi ha arrangerat tävlingen på Oxberget i Svartå. Men det behövs inte nu, snöläget är helt bra.