Hundra holkar berikar fågellivet på Älgsjölandet

Hundra holkar. Fågelholkar för olika stora fåglar hänger nu i många träd på Älgsjölandet. Bild: Mira Strandberg

Älgsjölandet har i helgen fått nya rum för fåglarna på ön. Holkarna är gjorda av personer med utvecklingsstörning.

Frivilliga vänner till Älgsjölandet deltog i lördags i ett talko för att hänga upp holkarna på olika håll på ön. Initiativet till holkhängningen kom från företagarna Sari Komulainen och Pentti Järvinen, som driver gästhamnen på Älgsjölandet.

– Pentti och jag jobbade i Kaupunkikylä år 2009, och efter det har samfundet varit vår stadigvarande samarbetspartner. Sedan vi tog över verksamheten här på Älgsjölandet år 2013 har de flera gånger varit här och jobbat med oss i olika projekt. De har också arbetat på en köksträdgård till vår restaurang, säger Komulainen.

Kaupunkikylä är ett boende för personer med utvecklingsstörning. Invånarna delar kök och vardagsrum och får hjälp av personalen med vardagssysslor som att tvätta och städa.

– Alla går till jobbet på morgonen. Jag är ledare för ett team och försöker hitta på olika sysslor för invånarna. När jag läste om projektet att få en miljon holkar till Finland så tänkte jag att det är bra sysselsättning för oss, säger Niklas Roos, som är en av kring tio anställda i Kaupunkikylä.

Tysk som älskar Finland

Invånarna i Roos verkstad har gjort 200 holkar. 100 av dem har transporterats till Älgsjölandet, som ett sätt att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum men också för att berika fågellivet på ön.

– Det kan alltid finnas mera fåglar än det gör nu. För oss är det viktigt att göra något för naturen, säger Komulainen.

– Vi räknar med att det här blir ett årligt jippo, för nu då vi har hängt holkarna måste de ju tömmas och skötas om varje vår.

En grupp från Kaupunkikylä var på Älgsjölandet i lördags och hjälpte till med upphängningen av holkarna. Med sig hade de också tyske Adrian Baum, som jobbar som volontär på boendet.

– Jag letade efter ett ställe för frivilligt socialt arbete och av en händelse hittade jag Kaupunkikylä. Det är super här, jag älskar Finland, säger Baum som har halva tiden i Finland bakom sig.

– Jag gillar att arbeta med människor och så får jag vara ute varje dag. Det är roligt, säger han.

Mer läsning