Humorstjärnan Björn Gustafsson till Ekenäs

Björn Gustafsson är en folkkär komiker i Sverige. Den 4 april ger han en förställning på Karelia i Ekenäs.Bild: www.morgannorman.com

Stand up-klubben "Humorhuset" gör turné i södra Finland i vår och landar i Ekenäs den 4 april. Dragplåster den här gången är den folkkära svenska komikern Björn Gustafsson.

Det har gått tio år sedan Björn Gustafsson dök upp och gjorde raketkarriär på den svenska humorscenen. Man har sett honom i bland annat Melodifestivalen och i Parlamentet på tv. Gustafsson blev snabbt en av Sveriges mest omtyckta komiker och har sedan dess även setts i humorprogram såsom Roast på Berns, Kontroret och Sverige pussas och kramas.

Gustafsson bor numera i Los Angeles och arbetar främst som skådespelare. Med andra ord är det en enastående chans att få se honom uppträda i Finland.

– Jag såg att han skulle uppträda i Sverige och insåg att jag måste slå till när det finns en chans. Alla bitar föll på plats, säger Humorhusets producent Daniel Lindholm.

– Det är trevligt att artisterna tackar ja men det är speciellt kul att det är så uppskattat av publiken. Vi har lagt in extra föreställningar både i Vasa och Jakbostad.

Det våras för ståupp

Veckan efter Österbotten kommer turnén till södra Finland, det vill säga Ekenäs och Åbo.

– Jag tror det ska gå vägen här också. Många har frågat om inte Gustafsson är på väg hit också. I Vasabladet lanserade jag uttrycket "Stand up-våren i Österbotten" men jag tror man kan tala om "Stand up-våren i Svenskfinland". Man har aldrig upplevt så här tätt med ståupp här. Vi skriver historia.

Lindholm säger att det börjar finnas en etablerad ståuppkultur och en ny publik bestående av sådana som nyligen hittat genren.

– Speciellt i en liten stad där kulturutbudet är ganska skralt vintertid går ryktet om en kul kväll fort.

Samma kväll, det vill säga onsdagen den 4 april klockan 20.30, uppträder även svenska komikern Nisse Hallberg.

Hallberg slog igenom 2014 och tog redan året därpå emot priset som Årets nykomling på Stand up-galan. Sedan dess har han byggt vidare på sin tragikomiska ståupp. Han ses ofta på Sveriges största stand up-klubbar. Just nu är han aktuell med sin andra soloshow Nisse Hallberg trött, som drar i gång i höst.

Även Nisse besöker Ekenäs för allra första gången.

Kvällens konferencier är Johan Lindholm, bror till Daniel Lindholm och känd radioröst både lokalt och regionalt.

Evenemanget är på Kulturhuset Karelia. Biljetterna kommer till salu fredagen den 9 mars klockan 12.