Humor och värme med Hangö bildkonstnärer

Version. Lars Augustsson har gjort en egen version av Hugo Simbergs kända målning. Sårad målare kallar han den och där syns både vattentorn och kyrka. Bild: Marit Lundström

Det är en mångsidig 40-årsjubileumsutställning som Hangö bildkonstnärer visar. Ett ledord är humor.

Utställning: Hangö Bildkonstnärers 40-årsjubileumsutställning. Plats: Hangö stadshusgalleri. Tid: Till 2.9.

Det är väldigt många verk, sammanlagt 86, som fått plats på utställningen i Hangö stadshusgalleri. Naturligt nog blir intrycket brokigt, men förvånansvärt välfungerande trots allt.

Det är också roligt att gå runt och titta på de olika stilarna. Det är omkring 40 medlemmar i Hangö bildkonstnärer som deltar med målningar eller grafik. I några fall visas flera verk som bildar små helheter.

Föreningen har under sina 40 år bidragit till kulturlivet i Hangö på många olika sätt, bland annat med återkommande utställningar och kurser. Ofta har föreningens medlemmar också medverkat i olika evenemang i staden. Man kan alltså säga att föreningen är viktig för medlemmarna som kunnat stärka sitt konstintresse och -kunnande, men också för andra invånare som fått ta del av aktiviteterna.

Olika smakriktingar

Många av föreningens medlemmar är drivna och kunniga även om de inte är professionella konstnärer. Att också yrkeskonstnärer ofta bidragit till verksamheten har förstås påverkat den konstnärliga nivån positivt.

På jubileumsutställningen visas konst för olika smakriktningar, både abstrakta verk och föreställande. Själv fäster jag mig speciellt vid Eero Caselius myllrande och laddade Ylikäytävä 2 som jag antar hänvisar till den obevakade vägen över järnvägsspåren som debatterats genom åren. Mira Haahtis tre små svartvita kvinnoporträtt är uttrycksfulla och skickligt gjorda, liksom Caselius Mandi.

Roligt med Hangökändisar

I övrigt är porträtten som fyller hela den nedre delen av galleriet framför allt roliga. Man kan känna igen olika Hangökändisar som Lotte Runeberg, Irmelin Sandman Lilius och Babsu Wikberg. Idén att måla Hangöbor som många känner igen är humoristisk och inkluderande.

Annika Brandts Moments II och Lars Augustssons Sårad målare är två arbeten som fastnar i minnet. Augustsson har inspirerats av Hugo Simbergs kända motiv omplacerat till Hangö där både vattentornet och kyrktornet är med.

Det finns också många andra stämningsfulla och skickligt gjorda målningar, till exempel akvareller av Jukka Sulonen och akrylmålningar av Johanna Cedercreutz – bara för att nämna några.

Marit Lundström

Mer läsning