Hotellkedja samarbetsförhandlar

Drabbas. Scandichotellet i Sjundeå är ett av kedjans 68 hotell i Finland. Hela personalen berörs av samarbetsförhandlingarna som genomfördes i tisdags. Bild: Lina Enlund

I tisdags genomförde hotellkedjanScandic Hotels samarbetsförhandlingar som gällde permitteringar av personalen för högst 90 dagar. Ett av kedjans hotell ligger i Sjundeå.

– Coronaviruset Covid-19 har på kort tid förorsakat en aldrig tidigare skådad ändring i vårt bokningsläge. Situationen är allvarlig och vi måste reagera med alla möjliga åtgärder och anpassa våra kostnader och investeringar i det här exceptionella läget, säger hotellkedjans vd Aki Käyhkö.

Samarbetsförhandlingarna gällde både arbetstagare och ledning.

– VI har slutfört förhandlingarna i gott samarbete med personalens representanter. Det betyder att arbetsgivaren kan börja fatta beslut i frågan.

Kedjan försöker i första hand använda sig av olika arrangemang med arbetsturer, lediga dagar eller semestrar för att svara på den minskade efterfrågan. Behovet av permitteringar och längden på permitteringarna kommer att variera beroende på enhet och arbetsuppgifter.

– Jag är tacksam och stolt över det hårda arbete som våra teammedlemmar har visat i dessa exceptionella tider. Vi gör allt för att klara den här mänskliga och ekonomiska krisen tillsammans, säger Käyhkö.

Scandic Hotels har 68 hotell på 30 orter i Finland. Ett av hotellen finns i Sjundeå. Totalt sysselsätter företaget kring 2 000 personer.