Hösten blir en fars på Tryckeriteatern

Mika Fagerudd regisserar höstens storsatsning på Tryckeriteatern i Karis: farsen Weekend i paradiset. Bild: KSF-arkiv/Kristoffer Åberg

Tryckeriteatern i Karis har under sitt 25-års jubileumsår en lugnare höst än vanligt. Huvudsatsningen är en komedi.

Västnyländska ungdomsringen VNUR sätter i höst upp farsen Weekend i paradiset som egen produktion.

Farsen utspelar sig på 1920-talet och är en fartfylld och rolig pjäs. Regissören Mika Fagerudd vill inte avslöja för mycket, men roligt blir det.

-Detta är en ypperlig pjäs att komma och titta på när man bara vill luta sig bakåt i stolen och glömma allt det turbulenta runt omkring och därför är det viktigt nu att köra med en fars, en komedi i allra högsta grad. Kom hit, slå er ner, luta er tillbaka och bara låt er föras bort till en annan värld, säger han.

Premiär för farsen är den 7 november och i rollerna ses lokala förmågor som Jan Karell, Filip Werthmann, Yvonne

Kevin-Ekman och Annika Gustafsson.

Besök och gästspel

Under hösten fortsätter också de traditionella Tryckisaftnarna där elever från den sammanslagna teater- och danslinjen vid Västra Nylands folkhögskola uppträder. Två barnpjäser visas under hösten – den 24 oktober gästas teatern av Vem ska trösta Knyttet? och den 26 november firar Pettson och Findus jul på både svenska och finska.

På svenska dagen ges en gratis föreställning av Kejsarens nya kläder av Red Nose Company för hela familjen på finska och svenska. Platser måste bokas i förväg via Luckan så inte den rekommenderade publikmängden överskrids.

Åbo Svenska Teater gästspelar med pjäsen Kärleksbrev den 15 oktober. I rollerna ses Nicke Lignell och Jonna Järnefelt. Nästa år turnerar ÅST med Ken Ludwigs Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes.

Färre platser och mera städning

Under hösten begränsar VNUR antalet platser i Tryckeriteatern för att minska smittorisken i salongen. Inga platsbiljetter säljs. Familjer och sällskap får sitta tillsammans men mellan grupperna hålls en plats tom. Pausen är förlängd och städningen intensifierad.

– Det viktigaste är förstås också att publiken tar sitt eget ansvar och inte besöker teatern om de känner sig sjuka. Vi ombokar eller återbetalar biljetterna om man blivit sjuk, säger VNUR:s verksamhetsledare Charlotta Eriksson.

Verksamheten på Tryckeriteatern drivs av VNUR och Västra Nylands folkhögskola.

Mer läsning