Hos Kårkulla är dörren alltid öppen

Handleder. Sirkka Koskinen hör till handledarna i Kårkullas konst- och hantverksateljé. Här föds otroligt fina skapelser som säljs i Kårkullas butik. Bild: Lina Enlund

I april flyttade Kårkullas Dagtek-enheter för konst och hantverk samt snickeri och underleverantörsverksamhet in i Fix-huset i Ekenäs och i dag är det dags att visa upp allt.

Klockan 12–15 i dag fredag håller Kårkulla öppet hus i sina nya utrymmen i Fix-huset. Det är värme, färger, glädje och vackra produkter i en härlig bladning som möter besökaren. Det bjuds även på en utställning av linoleumgrafiktryck samt arbetsdemonstrationer och rundvandringar.

Fast man officiellt har öppet hus just i dag står nog dörren öppen varje vardag för Kårkulla har sin butik på samma adress. Där säljer man allt från handtryckta och handsydda necessärer till yllesockor, fågelholkar och tavlor.

– Vår dröm och vision är en kompletterande webbutik, säger Sabina Vaarimo.

Samlades under samma tak

Sabina Vaarimo är enhetschef för Dagteks serviceenhet i Ekenäs dit både Kårkullas dagverksamhet och korttidsboende hör.

Utöver Kårkullas dagverksamhet – som tidigare huserade i utrymmen på Flemingsgatan och i Varubodens gamla utrymmen vid torget i Ekenäs – har också Kårkullas omsorgsbyrå flyttat till Fix-huset som fram till årsskiftet 2016–17 fungerade som Raseborgs stadshus.

Det var en veritabel flyttrumba då staden flyttade ut och i stället tillfälligt flyttade till Villa Ormnäs, gamla stadshuset vid Rådhustorget, Knipnäs och före detta sjukvårdsskolan i Ekenäs, samt Grabbegården och Lönnbergska fastigheten i Karis. Detta arrangemang gäller medan Ekåsens campus renoveras till ett nytt stadshus.

– Det beräknas vara inflyttningsklart om ett drygt år, i september–oktober 2018, säger stadens fastighetschef Catharina Lindström.

Men det var en ordentlig flyttrumba för Kårkulla också:

– Vi hade ju varit i fastigheten vid torget i tio år så det fanns en hel del att packa. Dessutom var det en stor och viktig sak att förbereda brukarna inför flytten, säger Sabina Vaarimo.

Högklassiga produkter

Nu då verksamheten väl är inflyttad i Fix-huset är man så nöjd så. Sabina Vaarimo berömmer hyresvärden som var väldigt tillmötesgående och gick med på att riva väggar i det som nu är konst- och hantverksverksamhetens hjärta; verkstadssalen där det både sys, görs textiltryck, vävs och stickas.

– Utrymmena är ändamålsenliga, här har vi det bra, säger Sirkka Koskinen, en av handledarna i Kårkullas konst- och hantverksateljé.

Produkterna som tillverkas görs av högklassiga material och som hela kollektioner. Exempelvis kan man i Kårkullas urval hitta en ytterkruka av ett grovt tyg med svart tryck och en matchande fanerbricka med liknande design – allt i toppkvalitet.

På kanslisidan där omsorgsbyråns personal sitter flyttades väggar så att mindre kanslirum kunde bildas. Allt enligt Kårkullas behov.

I källarvåningen huserar Kårkullas snickeri- samt underleverantörsverksamhet.

Mer läsning