Hör du till riskgruppen? Här är tipsen för att mathandla tryggare

För att minska smittorisken viker mataffärer i regionen vissa timmar under dagen för personer i riskgruppen. En del affärer öppnar också tidigare än normalt.

Det är de tidiga morgontimmarna som viks för personer i riskgruppen. En del affärer meddelar också att de öppnar en timme tidigare än vanligt för personer i de här grupperna. S-gruppen och K-affären i Hangö rekommenderar att de ska handla före klockan åtta, i Ekenäs är det före klockan nio som gäller i både K-supermarket och Popsi.

– I går hade vi speciellt mycket äldre på förmiddagen, de hade kanske trott att de inte får komma ut sen. Men härefter rekommenderar vi att äldre och personer i riskgruppen ska handla före klockan nio, då är det ju vanligen också tystast i butikerna, säger köpman Thomas Virranvuo.

Ytor putsas intensivt

Affärerna rekommenderar också att man inte ska komma och handla om man är sjuk, att man ska tvätta händerna innan man kommer och att man ska hålla avstånd till andra kunder och personal i affären. Helst ska man betala med kort och använda självbetjäningskassorna.

– Dem putsar vi flera gånger per dag. Jag har bestället ett speciellt tvättmedel som de använder på sjukhus, och som tar död på alla bakterier, säger Virranvuo.

Också andra ytor som ofta berörs putsas regelbundet, till exempel vågarna på frukt- och grönsaksavdelnigen och handtagen till kylskåpen.

– Kundvagnarna desinficeras varje kväll.

Även S-gruppens affärer har intensifierat sin rengöring och skärpt sina hygienprocedurer. Vissa affärer ordnar också med hemleverans åt riskgrupperna, det kan löna sig att höra sig för i sin egen butik.

Mer läsning