Hopp över låg ribba

Bild: Thomas Sundström

Finlands handbollsherrar gjorde exakt vad som behövdes i EM-kvalet mot Luxemburg och gled över ribban där den var som lägst.

Luxemburg skall förstås inte vara ett ordentligt hot och i den första matchen var också skillnaden mellan lagen klar. Att vinna med fem mål på bortaplan borde vara ganska avgörande, men när Luxemburg plötsligt ledde i Karis med 23–20 var skillnaden bara två mål sammanlagt.

Finland var om nu inte i brygga så åtminstone i gungning. På spel stod plötsligt inte bara resultatet mot Luxemburg utan också i viss mån landslagets trovärdighet

Nu ordnade man upp saken och det genom två mål av Roni Syrjälä. Det andra målet var dessutom litet speciellt då han fick göra det på en utespelare i målet. Luxemburg hade tagit ut sin målvakt, men hann inte byta tillbaka när Finland fick bollen.

Det att Finland inte lyckades vinna matchen var en annan – och inte så smickrande – sak. Sammanlagt var man förstås bättre, men nog borde ändå ett lag som Luxemburg falla på hemmaplan i match som match.

Och frågan är om det blir flera hemmasegrar i kvalet. Oberoende vem Finland ställs mot hårdnar motståndet avsevärt. Senast jagade Finland i en motsvarande grupp en plats till EM 2016. Då hette motståndarna Tyskland, Spanien och Österrike. Något likande kan det vara den här gången också.

Samtidigt är det förstås de här matcherna som behövs och till exempel hemmamatchen mot Spanien för två år sedan är säkert en av de bästa landskamper Finland spelat i modern tid. Visserligen blev det en förlust med 34–27, men länge, länge ruskade Finland ordentligt om toppnationen.

Kan man göra något liknande nu är det knappast någon som är alltför besviken efteråt. Poängskörden blir sedan vad den blir.

Thomas Sundström Nyhetschef

Mer läsning