Honka pressade hårt men BK fick oavgjort

Nytt mål. Daniel Jackson verkar vara en pålitlig målskytt, på söndagen gjorde han ett nytt mål för BK-46. Bild: Jesper Sundström

BK-46 gjorde matchens första mål men efter det höll gästande FC Honka/Akatemia i taktpinnen. Trots det delade lagen på poängen i Karis.

Söndagens hemmamatch kunde ha börjat illa för BK-46. Honka radade genast upp tre chanser men BK:s målvakt Gerson Lima höll tätt med hjälp av försvaret. I stället var det BK som gjorde kvällens första mål. Daniel Jackson lyckades för andra matchen i rad när han förde upp hemmalaget i 1–0 i den 13:e minuten. Anfallaren rundade motståndarnas målvakt och sköt bollen säkert i mål.

Jackson anslöt till BK för en tid sedan och Karislaget verkar ha hittat en pålitlig målskytt. Någonting som är välkommet med tanke på hur dålig säsongen har varit.

– Daniel är precis vad vi behöver. Han är farlig framåt och orsakar problem för motståndarna, det har vi inte alltid lyckats med tidigare i år, säger BK:s tränare Babtunde Wusu.

Jacksons mål visade sig vara det enda i första halvleken, men med bättre flyt kunde BK ha utökat sin ledning. Jackson lyckades nämligen ytterligare en gång runda Honkas målvakt Felix Ferahyan – trots det rann chansen ut i sanden. I andra ändan av planen gjorde Lima ett par ingripanden och hans roll minskade inte i andra halvleken.

Hård press

Honka håller till i toppen av tabellen och ville knappast förlora mot BK som ligger under nedflyttningsstrecket. I andra halvleken pressade gästerna stenhårt för en kvittering och försökte luckra upp BK:s försvar på de flesta tänkbara sätt.

– Det var ett medvetet val att låta Honka hålla bollen och vi sjönk lågt i banan. Trots att Honka pressade hårt lyckades vi ganska ofta hålla deras spelare borta från farliga chanser, säger Wusu.

Men visst lyckades Honka, med bland annat Duarte Tammilehto på planen, skapa farliga chanser. Däremot visade det sig vara svårt att överlista Lima och han aspirerade verkligen på att vara BK:s – och kanske matchens – bästa spelare. Wusu konstaterar att målvakten gjorde sin uppgift.

– Det är sådana här prestationer som är orsaken till att vi valde att plocka in honom. Han spelade fantastiskt i dag och hade flera vackra räddningar.

Till slut var ändå Lima tvungen att kapitulera. Honka kontrade och bollen nådde Niko Pulkkinen som hade ett tomt mål framför sig. Han misslyckades inte och ställningen var 1–1 med en kvart kvar att spela.

"Hellre en poäng än noll"

Före målet hade Honka överlistat Lima en gång men den gången underkändes fullträffen för gruff i straffområdet. I slutet av matchen höll det på att gå illa för BK. Ett inlägg nådde Sebastian Veijola som hade placerat sig vid vänstra stolpen. Han lyckades ändå inte styra bollen i mål och matchen slutade 1–1.

– Jag är nöjd med försvaret men missnöjd med att vi inte lyckades anfalla oftare. Samtidigt tar jag hellre en poäng än noll och nu har vi tagit fyra poäng på två matcher, säger Babatunde Wusu.

BK-46–FC Honka/Akatemia 1–1 (1–0)

BK-46: Gerson Lima; Otto Hirvonen, Lucas Mondino, Aubrey David, Teemu Lammi; Mergim Bushi (89. Markus Broman), Simeon Lawrence (78. Stephen Obeng), Ben Koyate, Vili Helenius (85. Alexander Malmberg), Boubacar Kinda; Daniel Jackson