Hönan Hulda rymde - och segrade

Kot-kot. Hönan Hulda tog uppmärksamheten med ro i Molly Harjannes och Jessica Zienkiewiczs trygga famn. Bild: Johanna Lindholm

Årets Hanko Pride inleddes i strilande regn, men det lade inte sordin på stämningen. Look-alike tävlingen för husdjur och deras ägare lockade till skratt. Given publikfavorit var hönan Hulda.

Det första hönan Hulda gjorde när hon släpptes ur sin bur, var att krångla sig ur sin blomgirland och ta skydd under scenen.

Där passade hon på att picka i sig lite gräs medan hennes medtävlande i Look-alike tävlingen för husdjur och deras ägare gick upp på scenen i Casinoparken lördag förmiddag.

Fyra par ställde upp i tävlingen, och av dem korades Hulda och Molly Harjanne till klarar segrare - det vill säga efter att Hulda väl låtit sig fågas.

Alla tävlande på fyra fötter fick dock välja ut ett eget pris ur en kasse som konferencier Titti Myhrberg hade med upp på scen.

Jättesnäll

I övrigt låg Hulda snällt i ägaren Jessica Zienkiewiczs famn under jippot. Hon lät sig fotograferas av alla som ville ta en bild eller selfie.

– Hulda är jättesnäll, berättade Zienkiewicz, som har två andra hönor hemma på gården.

Lite genusförväxling skedde också på scen då Myhrberg tog Hulda för en tupp:

– Vi har en riktig Drag-tupp här!

Sådan herre, sådan hund

De övriga tävlande var hundar med matte eller husse.

Av dem var tre stycken av rasen Jack Russel. Minna Merikallio och hennes Elli och Edi representarede team "Me Hienot - Vi fina". Elli och Edi hade varsin stilig scarf virad kring nacken.

Jaana Hartikka, som är med och arrangerar Pride, och so designat Pride-logon, hade klätt sig och elvaåriga Tomppa i kjol med små färggranna Pride-moln på och läderrem med nitar kring halsen.

– Visst är vi lite lika med Tomppa. Båda tenderar att stressa för samma saker, men vi är också ganska bra på att ta det lugnt.