Hon vill synliggöra mensen

Ojämlikt. White privilege ifrågasätter den privilegierade positionen. Bild: Vanessa Forstén

Vanessa Forstén är en ung feministisk fotograf som i sin popup-utställning i Karis lyfter fram ett vardagligt, men ändå osynligt tema: Mens.

Utställning: Popup-utställning Menorrhoea. Konstnär: Vanessa Forstén. Plats: Fotocentrum Raseborg, nedre våningen. Tid: 3.10-19.10.

Vanessa Forstén använder sig av naturligt mjukt ljus i sina foton, och vill lyfta fram den naturliga sårbarheten under menstruation.

Forstén inspireras av gamla miljöer och konstnärer som Helene Schjerfbeck och Albert Edelfelt. Konstverket med namnet White Privilege är på sätt och vis inspirerat av de kragar som ofta användes i porträtt från den här tiden. Med självporträttet där hon är iklädd helvitt och en krage skapad av ett femtiotal oanvända tamponger ifrågasätter hon den privilegierade positionen och möjligheten att köpa tamponger i den närliggande butiken, som faktiskt inte är normen för de flesta kroppar som blöder. Det är också en otrolig miljöbelastning, därför presenterar hon också miljövänliga mensbindor.

Några av verken lyfter också fram alternativ medicin som eventuellt kan lindra smärtan, det vill säga dysmenorrhoea (mensvärk) som några av konstverken heter. Det latinska namnet menorrhoea (blodflöde) kändes passande och inte heller för provocerande, säger Forstén.

Helande ritual

Warpaint är en performance-video där Forstén målar sitt ansikte med sitt eget mensblod. Idén var visserligen att provocera en aning, men filmen är inte aggressiv eller påflugen. Forstén säger att hon upplevde processen som lugnande och avslappnande, som en ritual att komma närmare sig själv.

Videon är inspirerad av Youtube-tutorials där man visar hur man sminkar sig med highlighter.

Forstén beskriver sig själv som feminist och att göra feministisk konst är ett medvetet och kanske ett nödvändigt val. Visst har mens diskuterats men att det fortfarande är så tabubelagt är förvånande. Responsen har ändå varit fin,

– Jag har fått stöd och många har tackat mig efter att ha sett utställningen, som första gången ställdes ut på Asbestos Art Space i Helsingfors i slutet av 2017.

Det är en modig utställning av en ung konstnär.

Menstruationsblodet är ett ickevåldsamt blod som ungefär hälften av befolkningen upplever en stor del av sitt liv, men ändå det mest kontroversiella trots att menskonst gjorts sedan 60- och 70-talet.

Sluten cirkel

Vanessa Forstén (1990) är utbildad fotograf med en BA från brittiska University for the Creatives Arts Rochester. Före det gick hon på konstlinjen på Västra Nylands folkhögskola och att ställa ut på Fotocentrum Raseborg känns som en cirkel som blir sluten, konstaterar hon glatt.

Forstén kommer att diskutera könsnormer med Rafael Donner och Jeppe Karlsson i paneldiskussionen på Kulturhuset Karelia den 6 oktober där också en workshop och filmvisning ordnas 12.30–18.30.

Mer läsning