Hon vill se fler damer spela frisbeegolf

Susanna Virtanen har kallats frisbeegolfens muminmamma och tar det som en komplimang. I år får muminmammans väska fler grejer genom ett sponsoravtal som hon ser som ett fint erkännande.

Numera tävlar jag bara mot mig själv, säger Susanna Virtanen då vi träffas en eftermiddag vid frisbeegolfbanorna i Västerby.

– Blir det pallplacering någon gång är det toppen, men det viktiga är hur jag klarar mig enligt mina egna målsättningar.

I fjol klarade hon sig utmärkt i den bemärkelsen. Hennes rankning steg med anmärkningsvärda 30 poäng under säsong, från 841 till 871.

Det är en förklaring till att hon nu inleder sommarsäsongen som EIF Discgolfs första spelare med sponsoravtal någonsin.

DG-store förser henne med utrustning och hon ingår i ett team med Finlands främsta spelare.

– Jag tror de ser potential i mig. Jag har framför allt utvecklats mentalt med tränandet och tävlandet, fått en bättre balans.

Satsar på FM

Hon ser FM-bronset från 2012 som sin främste merit så här långt och i år siktar hon på FM i Åbo vid månadsskiftet juni-juli.

Så fort det blir sommarlov från arbetet som skolgångsbiträde ska hon börja träna på banan i Åbo.

Hon beskriver den som krävande och mångsidig, precis som banan i Västerby.

– Frisbeegolfspelare från andra orter brukar ofta fråga om det är värt att komma till Ekenäs och träna och mitt svar är alltid ja, absolut. Här är både öppet och trångt, det går uppför och nedför i varierande miljöer.

Vill ha med fler tjejer

Redan i dag, lördag, inleder hon tävlingssäsongen hemma i Skogby där Skogby Idrottsklubb ordnar tävlingen Piazza Open 2016 tillsammans med Veikkola Discgolf Club.

Alla 90 tävlingsplatser är bokade och 30 spelare köar för en plats.

På söndag är det en mindre tävling sett till antalet deltagare, men en som betyder mycket för Susanna Virtanen. En deltävling i Lady tour går nämligen då av stapeln i Skogby.

I fjol var 17 damer med.

Hennes förhoppning är att fler damer ska hitta även till tävlingssammanhang i denna växande sportgren.

– Jag ser ofta tjejer som går med sina pojkvänner och spelar frisbeegolf, men det är svårt att få dem med och tävla eller delta i föreningsverksamheten. Jag hoppas att EIF Discgolf nu kan utvecklas på ett sätt som lockar fler flickor och damer med.

En del föreningar har lyckats få ihop damgäng. EIF Discgolf är inte riktigt där än, men i sommar ordnar föreningen en introduktion i frisbeegolf för endast flickor och damer.

– Många säger att de inte är tillräckligt bra för att komma med, men man måste inte vara bra i början och man blir lättast bra genom att komma med. Ser man någon på banan är det bara att rycka i ärmen och fråga om tekniska råd. Folk berättar gärna. Jag minns inte ens riktigt hur jag själv kom med, men nu är jag ensam kvinna bland sextio karlar i den här föreningen.

Hela familjens grej

Hon prövade själv på frisbeegolf första gången 2008 och fastnade direkt för sporten. Därpå följande år blev hon mamma och 2010 började hon tävla.

– Det jag gillar mest är friheten. Man måste inte binda sig vid vissa tider eller dagar i veckan och man får vara ute i naturen. Innan jag prövade på frisbeegolf hade jag spelat handboll i tolv år, så därifrån kom kastet naturligt. När du första gången får frisbeen att flyga bra blir du lätt biten av frisbeeflugan.

Sporten har vuxit sig till en livsstil då den blivit hela familjens hobby.

De planerar semestern enligt vilka banor de ska besöka och när Susanna har en tävling åker för det mesta hela familjen med som stöd.

Nu tycker hon det är mest givande att se sin egen utveckling. Hon ser precision och jämnhet som sin största styrka.

– På korta banor kan jag utmana de skickliga manliga kastarna, men på långa banor är de överlägsna med sina 160 meters öppningskast.

Under åren som spelare har hon begeistrat följt med hur sporten vuxit sig större. Numera är den rentav större i Finland än i Sverige. Här finns runt 400 banor, alla samlade på samma webbsida.

En fin sak med sporten är att den är billig att pröva på, allt som behövs är en frisbee för typ femton euro. Som första rekommenderar hon en putter.

Profil

Susanna Virtanen

Ålder: 34 år.

Bor: I Skogby.

Familj: Man och son.

Jobb: Skolgångsbiträde i Ekparkens skola.

Passion: Frisbeegolf.

Förening: Ekenäs IF.

Meriter: FM-brons 2012, en fjärdeplats i en deltävling i Europatouren 2014.

Aktuellt: Inleder sin första säsong med sponsor, den första spelaren i föreningen med sponsoravtal. Tävlar hemma i Skogby på lördag och söndag.