Hon tillverkar smycken inspirerade av Tenalas skogar

Jenny Puputti gör både egna serier och beställningsarbeten i sin studio i Åbo. Bild: Sarah Mangs

Jenny Puputti tar inspiration från hemskogarna i Tenala när hon formger sina smycken. Eftersom hållbar utveckling ligger henne nära hjärtat satsar hon på tidlösa abstrakta former som håller i flera generationer.

Ungefär 100 kilometer från Tenalas skogar har Jenny Puputti öppnat smyckebutiken Collage. I ljusa vitriner ligger smycken hon och sju andra formgivare tillverkat. Bakom trädisken finns ett mindre, lite mörkare utrymme upplyst med en skrivbordslampa.

Uppväxt i Tenala. Formger och tillverkar smycken i sin nyöppnade Studio Collage i Åbo.

Puputti synar ett taggigt silverhänge som hon slipat på. Erinaceus är ett av smyckena hon designat under sin studietid i Lahtis och är en av de små serierna hon gör. Ofta tolkar kunder smycket som en kardborre eller en igelkott, men ingendera är inspiration till hänget. Det gör inget, för det är meningen att hennes smycken ska kunna tolkas på olika sätt.

– För mig är det viktigt att kunden tolkar själv innan jag berättar varifrån inspirationen kommer. Den som bär smycket har det nära inpå sig och har en egen relation till det, säger hon.

Smycket Erinaceus formgav Puputti medan hon studerade i Lahtis. Bild: Sarah Mangs

När hon gör beställningsarbeten vill hon gärna veta mer om personen som ska bära smycket.

– Vill de ha mjuka eller vassa former, fartfyllt eller lugnt?

Bär inte egna smycken

På Puputtis fingrar finns inga ringar och inget silversmycke hänger runt halsen. Det enda smycke hon bär är ett öronsmycke i form av en lång färgad tofs. Den har hennes vän Annea Lounatvuori designat.

– Jag har stor respekt för mina vänner och gillar deras formgivning. Jag bär deras smycken med stolthet.

Jenny Puputti låter gärna kunderna tolka smyckena som de själva vill innan hon berättar varifrån inspirationen kommer. Bild: Sarah Mangs

Puputti bär sällan smycken och när hon gör det är det sällan sina egna smycken.

– Formgivningsprocessen är inte alltid behaglig. Fast jag står helt och fullt bakom produkten är processen så på ytan att det är svårt för mig att direkt bära smyckena. Efter några år kan jag bära mina egna smycken.

Inspiration från Tenalaskogen

Inspirationen till sina smycken får hon ofta från naturen, speciellt skogen. Puputti växte upp i Tenala och skogen fanns tjugo meter från ytterdörren och där lekte hon med sin yngre syster nästan dagligen.

– Jag har vistats så mycket i den skogen att jag kommer ihåg varje tall och sten utantill. Det är lätt att resa dit i tankarna.

Skogen är också en plats där hon samlar krafter och minskar stressen.

– I Åbo har jag inte hittat min skog ännu, jag har bott för kort tid här.

Orientering har också varit en viktig del av hennes barndom. Genom sporten har hon rört sig mycket i naturen. Med ett företag som tar upp nästan all fritid hinner hon inte orientera lika mycket, men hon tävlade ändå i juni.

– Jukolatävlingen ska löpas varje år fast jag inte har tränat.

Smycken för flera generationer

Sin stil beskriver Puputti som varm, organisk och abstrakt.

– Ofta kommer formen från naturen som jag bearbetar tills den är helt abstrakt.

Hon vill inte att formen ska vara bunden till tid och plats, därför väljer hon att göra sina smycken abstrakta. Det gör också att smyckena kan användas i flera generationer utan att bli omoderna,

– Ett kvalitativt smycke är inte bara tekniskt välgjort men bra formgivning gör smycket tidlöst. Hållbar utveckling och miljö är viktigt för mig.

Smycken av en slump

Företagande är en rätt ny erfarenhet för Jenny Puputti. Hon startade företaget i augusti och öppnade butiken i september. Det är också något av en slump att hon började tillverka smycken, även om hantverk alltid intresserat henne.

– Efter högstadiet funderade jag på vad jag skulle bli när jag blir stor. Eftersom jag är från Tenala var Ekenäs gymnasium ett lätt alternativ, men jag funderade om jag skulle orkar sitta med skolböcker.

Därför valde Puputti att studera till ädelmetallsartesan vid Axxell i Ekenäs i kombination med gymnasiestudierna.

Utbildningen vid Axxell fokuserar mycket på tekniska kunskaper och den biten kunde Puputti bra då hon blev klar 2010.

– Men jag kände mig inte redo för arbetslivet eftersom det skulle betyda att starta eget företag och jag var ännu så ung.

Efter ett mellanår med studier i webbdesign vid Västra Nylands Folkhögskola sökte hon till yrkeshögskolan i Lahtis för att studera smyckesformgivning.

– Det var fyra väldigt givande år. Där började jag förstå vad jag vill göra och hitta min egen stil.

Hittade sin stil

Puputti beskriver sin stil innan Lahtis som traditionell och klassisk.

– Man lär sig mycket av andra då man studerar. Alla kom från så olika bakgrund och ålderskillnaderna var stora. Vi hade alla olika stilar.

Under studietiden åkte hon också på utbyte till Kansas i USA. Där var folk mera självsäkra och inte lika självkritiska som finländarna ofta är.

– Jag insåg att mina tekniska kunskaper är bra och att jag faktiskt vet vad jag gör.

– Man ska vara ärlig mot sig själv, men man ska inte bara se vad man inte klarar av utan också det man kan göra. Hur ska man annars kunna intressera en kund?

Puputti fick också möjligheten att ordna vernissage i Berlin med sina studiekamrater. Utställningen hette To The Bone och hade temat kyla. Det var till den som smycket Erinaceus formgavs.

– Det är inspirerat av känslan av kyla mot huden då det är riktigt kallt.

Efter Lahtis fick hon återigen fundera på vad hon vill bli när hon blir stor och tanken på eget företag fanns med på nytt.

– Det är nu eller aldrig. Nu har jag inte familj eller barn att fundera på utan får göra precis vad jag vill.

Trots att företaget tar mycket tid planerar Jenny Puputti besöka Tenaladagarna. – Det är trevligt att märka att Tenalabor tycker mina produkter är intressanta. Bild: Sarah Mangs

Tävlan om kunderna är hård, men Puputti tror det är en fördel att vara lite av en perfektionist.

– Jag strävar efter att göra mitt bästa och lite till. Motivationen måste jag hitta i mig själv, för ingen annan gör det.