Hon sprider kärleken till ord

Läsfostran. Agneta Möller-Salmela vill lära Hangös barn och unga att behärska ordens makt. Bild: Johanna Lindholm

Läsinspiratör Agneta Möller-Salmela från Hangö fick 7.2 ta emot Finlands Vita Ros som ett erkännande för sitt engagemang inom barnlitteratur.

Det var en rörd men alltid lika glad Agneta Möller-Salmela, som under tisdagens fullmäktigemöte fick ta emot en medalj som republikens president förlänat henne för insatsen som läsinspiratör för barn och unga.

- Mark Twain har sagt att skillnaden mellan ett välvalt ord och det mest exakta, allt uttryckande, det absolut enda rätta ordet är som skillnaden mellan en lysmask och blixten, citerade hon den amerikanska författaren och livsfilosofen i sitt tacktal.

Hon fortsatte att prata om ordens betydelse, inte minst för politiker, för vilka ordens nyanser kan vara avgörande för om saker utmynnar i succé eller fiasko.

Mest glad var hon ändå över att det var hennes hemkommun som önskat henne utmärkelsen.

Och tydligen ansåg presidenten att 206 klasser och 78 daghemsgrupper som lyssnat till sagor i Möller-Salmelas eget upplevelserum i biblioteket i fjol, vara saldo nog, att bevilja henne en medalj av klass 1 med gulkors av Finlands Vita Ros orden.

Mer läsning